AddToAny

Veien ut av korona

Norge er i skrivende stund nylig gjenåpnet etter 562 dager med de mest inngripende tiltak i folks hverdag siden andre verdenskrig. Vi har vært omgitt av sykdom og død.
Mange har i tillegg fått psykiske påkjenninger av frykten for sykdom eller av tiltakene fra myndighetene. Flere bransjer har vært gjennom tøffe tider. Reiselivsbransjen og kultursektoren er ennå ikke kommet seg på beina igjen.

På makronivå ser likevel bildet positivt ut. Det er flere sysselsatte nå enn før pandemien. Norsk økonomi har skutt fart igjen. Men på flere områder står vi overfor veivalg som vil være viktige for hvilken retning Norge tar ut av pandemien.

Mobilitet i arbeidsmarkedet

Det vil fremover være behov for mer mobilitet og omstillingsevne i arbeidslivet. Da må det bli slutt på at arbeidsgiverne låser inne sine ansatte på ulike måter. Unge arbeidstagere blir allerede i sin første jobb møtt med arbeidskontrakter som inneholder konkurranseklausuler. Det er ingen grunn til at nyutdannede skal ha konkurranseklausuler. Også eldre arbeidstagere kan oppleve å bli innelåst hos en arbeidsgiver. Pensjonssystemer som ikke snakker sammen, eller AFP-modeller som forutsetter at man er ansatt i en spesiell type bedrift ved 62 år, er med på å svekke arbeidstagernes muligheter til å bevege seg i arbeidsmarkedet. Sist, men ikke minst, har vi sett at langvarig bruk av permitteringer under pandemien har vært innelåsende. Når arbeidsgiver holder på sine ansatte uten å ha en jobb å tilby, mister den ansatte muligheten til å skaffe seg verdifull erfaring.

Et mer produktivt og konkurransedyktig næringsliv

For å opprettholde norsk konkurransekraft må produktivitetsveksten opp. Det er enklere sagt enn gjort. Virkemiddelapparatet må forenkles og målrettes mot å støtte bedre opp under reelle innovasjoner.

Det må bli enklere å starte bedrift uten å miste hele sikkerhetsnettet som arbeidstagere har. Samfunnet er tjent med at idérike mennesker forfølger ideene sine og satser på dem. Men fordi sosiale rettigheter i stor grad følger arbeidsforhold, er det en barriere for å velge å si opp jobben og starte for seg selv. Denne barrieren bør bli lavere.

Det verdiskapende næringslivet trenger kapital, og husholdningene sitter med mye kapital. Fordi skattesystemet favoriserer investeringer i bolig og hytter, finner imidlertid for lite av kapitalen veien til verdiskaping. Aksjerabatten i formuesskatten bør derfor økes.

Næringslivet og forbrukerne bør få en forutsigbar plan for opptrapping av CO 2-avgiften slik at de kan ta informerte valg.

Det grønne skiftet

Markedet bør brukes til det som markedet er bra på. Det er etablert mekanismer for kvoteplikt og CO 2-avgift på utslipp av klimagasser. CO 2-avgiften må økes for å få utslippene ned, og næringslivet og forbrukerne bør få en forutsigbar plan for opptrapping av CO 2-avgiften slik at de kan ta informerte valg.

Smutthull som oppstår, må tettes før de blir for store. Når norske CO2-priser øker, blir det mer lønnsomt å importere varer fra land som har lavere eller ingen CO2-kostnad. Norge bør derfor arbeide aktivt for å bli med på EUs klimatoll, også kalt karbongrensejusteringsmekanismen (CBAM).

Digitalisering

Digitalisering er noe langt mer enn å flikke på gammeldagse forretningsmodeller. Den mest spennende utviklingen skjer i nye, digitale forretningsmodeller. De kan ofte føre til disrupsjon i næringer som har ligget bakpå med sine forretningsmodeller. Økonomer er sentrale i å utvikle forretningsmodeller og må være frempå og heie frem de disruptive digitale forretningsmodellene.

Norge er rustet til å komme godt ut av pandemien. Om vi spiller på lag med de innovative og verdiskapende kreftene i samfunnet, har vi gode forutsetninger for å lykkes.

Tore Vamraak

Tore Vamraak ble tidenes yngste NHH-student som 15-åring, og har siden hatt sentrale stilinger i offentlig og privat sektor. Han har blant annet jobbet som porteføljeforvalter i NBIM, statssekretær i Finansdepartementet og ved statsministerens kontor, Associate Partner i McKinsey og er nå Econas første sjeføkonom.

I denne spalten deler han sine tanker og analyser om norsk økonomi.

Image-text:

FART I ØKONOMIEN. Det er flere sysselsa!e nå enn før pandemien. Norsk økonomi har sku! fart igjen.

Foto: Gunnar Ridderström/Unsplash

Foto: Julie HrnÄíÅová

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt