AddToAny

Vandalismeforvirring

Vandalismeforvirring
Ideologisk motivert vandalisme rammer statuer over store deler av den vestlige verden. I fjor ble underlig nok en statue av sagaskikkelsen Torfinn Karlsevne rammet. Var det en gjennomtenkt aksjon mot et symbol på tidlig europeisk imperialisme?
Eller skyldes det ren, skjær historieløshet?

I oktober 2018 rev en gruppe unge menn en svær, tung bronsestatue ned fra pidestallen sin og slepte den ut i Schuylkill-elven i Philadelphia.

Rent praktisk var det et imponerende stykke vandalisme, og politiet mener det må ha vært minst 6-7 menn som stod bak.

Hvilken historisk figur kan ha vært gjenstand for så mye hat at noen gikk til slike veldige anstrengelser for å ødelegge den? Kan det ha vært en notorisk slaveeier? En hensynsløs fagforeningsbryter? En general med blod på hendene fra indianerkrigene?

Nei, det var Torfinn Karlsevne! Mannen som tidlig i det ellevte århundret ledet en av de mislykkede norrøne ekspedisjonene til Vinland.

Statuen har stått i Philadelphia siden 1920. Å reise en statue i USA av en norrøn kolonist på den tiden var ingen selvfølge. Dette var tross alt flere tiår før Helge Ingstad fant restene av de norrøne bosetningene på Newfoundland. På 1920-tallet var de eneste indikasjoner på at det noensinne hadde vært noe norrønt nærvær vest for Grønland å finne i sagalitteraturen (se lenker under artikkelen).

Det i seg selv er bemerkelsesverdig nok til å gjøre statuen bevaringsverdig, skulle man tro.

This slideshow requires JavaScript.

Vandalistisk skivebom?

Så hvorfor ble akkurat denne statuen gjenstand for vandalenes vrede?

Hærverk kan være motivert av så mye rart. Noen ganger ren ødeleggelseslyst, uten noen ideologiske motiver. I dette tilfellet synes det å være nokså bred enighet i amerikanske aviser om at vandalene nok sognet til den ytre amerikanske venstresiden. Trolig fordi Torfinn tidligere har blitt sprayet med anarkistsymboler og anti-nazistiske budskap. Aktivistene kan ha gått løs på statuen fordi den var blitt et samlingspunkt for en gruppe høyreekstreme.

Angrepet kan også ha vært del av en mye mer omfattende trend, på begge sider av Atlanteren, hvor venstreradikale aktivister vandaliserer statuer som betraktes som symboler på vestlig imperialisme. Statuer av Christopher Columbus er blitt utsatt for hærverk over hele USA, inkludert Philadelphia. En statue av Cortés, Mexicos erobrer, ble vandalisert i hans eget hjemland Spania. Statuer av alt fra dronning Victoria til Winston Churchill har blitt vandalisert i Storbritannia og øvrige samveldeland. Listen kan gjøre

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

SIAN brant Koranen på torget i Kristiansand for å provosere muslimer. Det klarte de til gagns, noe som skuffer imam Yasir Fawsi.
Religioner.no 19.11.2019
Den siste uken har vist at norske muslimer er svært uenige om hvordan man kan styrke den kulturelle kompetansen i barnevernet.
Religioner.no 15.11.2019
Dårlig tid? Religionsoraklene gir deg religionshistorien på fem minutter gjennom Mikael Rothstein.
Religioner.no 12.11.2019
I norsk skole i dag undervises det i «nydarwinismen», og ikke Darwins opprinnelige teori. Vi trenger mer Darwin i skolen, ikke mindre, skriver BioCosmos' styreleder.
Religioner.no 08.11.2019
Det å brenne Koranen, eller andre hellige tekster, er ikke i seg selv å regne som en hatefull ytring, slår Lars Gule fast. Derfor bør SIAN få lov til å gjennomføre den annonserte Koran-brenningen på torget i Kristiansand.
Religioner.no 08.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt