AddToAny

Ukraina-pakke skal sikre 1-prosenten

Å sikre den symboltunge 1-prosenten til bistand har vært en av SVs viktigste kampsaker i budsjettforhandlingene. Kompromisset er en langsiktig hjelpepakke til Ukraina, men hvor stor den blir, er fortsatt uklart. Det overrasker opposisjonen.
Etter lite søvn og forhandlinger på overtid, kunne regjeringspartiene og forhandlingspartner SV i går endelig fortelle at de var kommet til enighet. Flankert av SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferransen i Stortingets vandrehall, kunne Jonas Gahr Støre blant annet meddele at regjeringen fastholder at én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt skal gå til bistanden.

- Vi slår fast at 1-prosentmålet står fast, sa statsministeren.

Det framgår ikke av budsjettkompromisset nøyaktig hvor mye det ordinære bistandsbudsjettet skal øke med eller hvor raskt 1-prosentmålet skal nås.

Planen er i stedet å utarbeide et nytt rammeverk for økonomiske bidrag til gjenoppbygging og støtte til Ukraina og fattige land, og at dette over tid i vesentlig grad skal bidra til å oppfylle prosentmålet. Det er altså foreløpig uklart hvor mye som skal settes av i første omgang, og hvor pengene skal hentes fra, men rammeverket skal være på plass i løpet av våren 2023.

- Vi vil fremme forslag om å øke bistand for å avhjelpe konsekvensene for fattige som følge av Ukraina-krigen. Satsingen kommer på toppen av et ordinært bistandsbudsjett, sa Støre på pressekonferansen.

- Målet er innen rekkevidde

SVs utviklingspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa har tro på at én-prosentmålet kan være innen rekkevidde allerede i 2023. Da budsjettet ble framlagt i oktober, ble dette etterslepet beregnet til 1

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Tybring-Gjedde setter opp et falskt premiss når han sier at Redd Barna vil ta fra Ukraina for å gi til utviklingsland. Vi er rike nok til å få til begge deler.
Bistandsaktuelt 03.02.2023
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kalle opp hjelpeprogrammet til Ukraina etter Fridtjof Nansen, erfarer DN. SV tar til orde for å forlenge ekstra støtte til Afrika og Midtøsten utover 2023.
Bistandsaktuelt 03.02.2023
800 millioner færre lever under fattigdomsgrensen i Kina nå enn for 40 år siden. Hvordan i all verden klarte Kina det? Og vil utviklingen fortsette etter pandemien og med den aldrende befolkningen?
Bistandsaktuelt 03.02.2023
Det interessante med bistandsaktørers nye interesse for lokalisering er at den ikke hviler på moral eller effektivitet, men på pragmatisme: Når det blir vanskelig å reise, må de jobbe gjennom lokale partnere og aktører.
Bistandsaktuelt 03.02.2023
Vil Harry Kane snart gjøre som Martin Ødegaard - reklamere for Afrika-ferie? Det er et svært sannsynlig resultat, skal man tro nyhetsmeldinger i sørafrikanske og britiske medier denne uka.
Bistandsaktuelt 03.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt