AddToAny

UiO blir vertskap for ett av 22 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon

UiO blir vertskap for ett av 22 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon
Forskningsrådet investerer vel 2 milliarder kroner i nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). UiOs nye senter skal bidra med økt innovasjon til norsk romindustri.
Universitetet i Oslo er vertsinstitusjon for ett av sentrene og partner i seks andre prosjekter. Senteret som UiO er vertskap for er Centre for Space Sensors and Systems, står det i en pressemelding fra Norges forskningsråd. Senterets hovedmål er å bidra til økt innovasjon og konkurranseevne for norsk romindustri og bidrag til nasjonale behov innenfor satellittsystemer for jordobservasjoner, samt utforskning av "det nære verdensrom" (Månen og Mars). Dette skal gjøres ved å fokusere på nye sensorer og sensorsystemer og er koblet til den globalt eksplosive veksten i bruk av små satellitter der satellittbanen og utstyr kan spesialtilpasses det enkelte prosjekt.

Forskningspartnerne til UiO er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og University of California, Los Angeles. I pressemeldingen fra Forskningsrådet går det fram at dette er ekstra aktuelt etter at regjering har vedtatt en storsatsing på Andøya Spaceport som oppskytingsarena for små satellitter.

- Forskning og utvikling er avgjørende for at norsk næringsliv kan gjenreise de jobbene vi hadde før krisen traff oss, men også for å kunne skape nye arbeidsplasser og bidra til omstilling. Vi har som mål at Norge skal være et av de mest innovative landene i Europa. Da er det viktig å koble forskning og næringsliv nettopp slik vi gjør i SFI-ordningen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding fra Forskningsårdet.

De nye sentrene får finansiering i inntil åtte år og vil starte opp til høsten.

Målet med senterordningen for forskningsdrevet innovasjon (SFI) er mer innovasjon og verdiskaping i næringslivet. I sentrene samarbeider fremstående forskningsmiljøer med forskningsaktive bedrifter om å utvikle kompetanse og teknologi som kan fornye og videreutvikle næringslivet.

70 søkerkonsortier sendte inn søknad til Forskningsrådet om SFI-midler sist høst. Nå får altså 22 innvilget sine søknader etter møte i Forskningsrådets styre torsdag 11. juni.

- Sentrene er viktige spesielt for nye næringer der behovet for forskningskompetanse og teknologiutvikling er stort. Ved å satse langsiktig på samarbeid mellom næringsliv og forskning, legger vi et godt grunnlag for grønn omstilling og fremtidig sysselsetting, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen.

De nye sentrene blir den fjerde generasjon SFI-er siden 2005 og etableres for en periode på maksimalt åtte år (5+3). Hvert senter vil kunne få en årlig bevilgning fra Forskningsrådet på inntil 12 millioner kroner. Sentrene som får finansering nå, vil kunne starte opp fra høsten.

Ekstra midler i krevende tider

Koronakrisen har skapt en tøff situasjon for mange bedrifter og forskningsinstitutter. Forskningsrådet har derfor økt budsjettet for tildelingen med midler til hele 22 sentre.

- Kompetansen og teknologien som utvikles i SFI-ene er relevant for verdiskaping innenfor svært mange næringer. Ved å øke rammen for tildelingen styrker vi forskningsbidraget i næringsutviklingen og skaper nye muligheter for mange bedrifter. Ordningen gir også effekt i instituttsektoren, der mange opplever fallende etterspørsel fra næringslivet, sier Røttingen.

Han understreker at det ikke har vært vanskelig å finne kvalifiserte senterforslag blant de 70 søknadene som ble sendt inn:

- Det er gjennomgående svært høy kvalitet på søknadene. Styret påpekte dette da de behandlet saken, og gir også honnør til miljøene for gode og omfattende prosesser med etablering av konsortier og utarbeidelse av søknadene.

Søknadsbehandlingen

Ved utvelgelsen av SFI-er legges det vekt på potensial for innovasjon, næringsutvikling og bærekraftig verdiskaping innenfor temaområdene for sentrenes forskning. Samtidig skal den vitenskapelige kvaliteten på forskningen i sentrene ligge på høyt internasjonalt nivå.

Forskningsrådets styre er bevilgende organ for SFI og vedtok å innvilge 22 søknader i styremøtet torsdag den 11. juni.

Dette er alle de 22 nye sentrene for forskningsdrevet innovasjon:

Centre for Geophysical Forecasting

Vertsinstitusjon: NTNU

Forskningspartner: NORSAR

Senterets skal utvikle nye teknologier og innovasjoner basert på geofysiske metoder for anvendelse og kontinuerlig overvåkning innenfor olje- og gassproduksjon, CO2-lagring og -monitorering og geofarer (f. eks. skred, flom, jordskjelv). Senteret vil utforske nye og lovende teknologier som fiberoptiske kabler og nettverk i kombinasjon med datadrevne prosesser, maskinlæringsteknologi, geofysikk og matematikk. Senteret vil videreutvikle kompetansen som i dag primært er bygget opp og anvendt innenfor olje og gass mot nye nærings- og samfunnsområder.

Senteret vil på en ny og tverrfaglig måte utvikle geofysisk monitorering på tvers av ulike anvendelsesområder. Olje- og gassproduksjon har store eksisterende behov, mens trygg og sikker CCS vil være helt avhengig av god overvåkningsteknologi for å bli realisert og akseptert. Geofarer knyttet til skred, jordskjelv, stabilitet rundt infrastruktur etc. har stort behov for bedre

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt