AddToAny

Tyvgodset skal hjem!

Men det er behov for kompromisser om hvordan, når og hvor mye av røvede kulturskatter som fysisk skal tilbakeføres til opprinnelseslandet.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Forfatter og samfunnsdebattant

Presset for å tilbakeføre kulturskatter fra samlinger i Vesten til opprinnelseslandet øker, særlig etter at politidrapet på George Floyd i 2020 satte skarpt søkelys på rasisme og i neste omgang avkolonisering.

Senest i juli ble det inngått en avtale mellom myndighetene i Nigeria og Tyskland som starter hjemsendelsen av en mengde Benin-bronser. Moralsk sett er dette ganske enkelt, for det handler ofte om tyvgods.

Denne praksisen med å kolonimakten eller andre tok med seg store mengder kulturskatter til hjemlandet forbindes først og fremst med attenhundretallet.

Går vi langt tilbake i historien, var det snarere vanlig å jevne tapernes kultur med jorden, selv om det sjelden ble gjort så grundig som da Kartago ble utradert.

Noen trofeer ble riktignok gjerne tatt med, men ikke i store mengder.

Ofte var det likegyldigheten som dominerte, som under osmanernes langvarige styre i Hellas. Minnesmerkene på Akropolis fikk forfalle, eller det som verre var.

Propylae, inngangspartiet til Akropolis bygd under Perikles, ble brukt som kruttkammer, og gikk i luften i 1656. Det gjorde ikke tyrkerne mer forsiktige.

Selveste Parthenon ble brukt til samme formål, og osmanernes store fort lå like ved. Da en venetiansk hær angrep i 1687, ble det staslige templet beskutt, og kruttet som var lagret inni eksploderte, med omfattende ødeleggelser som resultat.

Dette forsvarer ikke at Lord Elgin mellom 1801 og 1803 fikk saget løs brorparten av frisene på to

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt