AddToAny

Trygdesystemets mange utfordringer i dagens Norge

Trygdesystemets mange utfordringer i dagens Norge
Det begynner å bli noen år siden Gösta Esping-Andersens (1990) The Three Worlds of Welfare Capitalism ble publisert. Her beskriver han flere idealtyper av velferdsstatlige regimer. De skandinaviske landene utgjør det han betegner som «social democratic».
Dette regimet kjennetegnes ved at staten griper inn for å sikre et velfungerende lønnsarbeidsmarked, samtidig som det også utvikles statlige ytelser for dem som ikke får tilgang til lønnsarbeidsmarkedet. Det som har kjennetegnet de skandinaviske velferdsstatene, er at de har hatt stor oppslutning fra befolkningens side. I Europa har velferdsforskning, og trygdeforskning som en del av denne, fått en betydelig oppblomstring, ikke minst som et resultat av utviklingen av arbeidslinja i Europa (Lødemel & Trickey, 2001). I Norge har forskning som berører trygdeforvaltningen fått en sterkere posisjon etter at Navreformen ble iverksatt fra 2006.BOKA For mange på trygd? Velferdspolitiske spenninger er et eksempel på trygdeforskningens viktige funksjon i dag. Forfatterne påpeker at etableringen og institusjonaliseringen av arbeidslinja har gjort det nødvendig å utforske hvilke mekanismer som bidrar til at personer i arbeidsfør alder får tilgang til lønnsarbeidsmarkedet eller støtes ut fra det. Med et økende antall personer på helserelaterte ytelser, en restrukturering av lønnsarbeidsmarkedet og en økt arbeidsinnvandring fra mange land i EU, utfordres den skandinaviske og den norske velferdsmodellen i dag. Det er spenningene mellom ulike typer utfordringer denne boka tar tak i.

De 13 forfatterne har solid vitenskapelig bakgrunn fra statsvitenskap, sosiologi, juss, samfunnsøkonomi, profesjonsforskning og filosofi. Alle har bidratt til utviklingen av både nasjonal og internasjonal velferdsforskning.FOR Å BELYSE de valgte problemstillingene har bidragsyterne trukket veksler på nyere trygdeforskning, utviklet både nasjonalt og internasjonalt. Denne boka er derfor en gave til andre forskere som ønsker å få en oversikt over en betydelig trygdeforskning som foregår i Norge. Den er også svært nyttig for studenter innenfor velferdsyrkene. Sist, men ikke minst, er publikasjonen nødvendig for politikere og offentlige ansatte som skal ta avgjørelser som gjelder trygdesystemets og velferdsstatens videre utvikling. Publikasjonen som helhet er skrevet i et lettfattelig språk. Dermed er den også lesbar for alle som berøres av trygdesystemet på en eller annen måte. Og i Norge gjør vi alle det i løpet av livet. I det første kapitlet løfter Ann-Hélen Bay, Anniken Hagelund og Axel West Pedersen fram sentrale trygdepolitiske dilemmaer som den norske velferdsstaten i dag står overfor. Dermed bringes vi som lesere inn i dagsaktuelle konfliktlinjer. Én konflikt er hvordan det offentlige kan sikre at ytelser som utbetales til enkelte grupper, oppleves som rettferdige både for dem som mottar dem, og for dem som ikke har tilgang til den enkelte ytelse. Et annet konfliktområde er fenomenet arbeidslinje. I flere kapitler drøftes arbeidslinjas funksjon, og for hvem den fungerer. Ett spørsmål som stilles, er om det er riktig at det skal stilles vilkår overfor arbeidsledige som en forutsetning for å motta en offentlige ytelse.

De 13 forfatterne har ulik faglig bakgrunn og utforsker derfor like fenomener ut fr
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Johnsen disputerte 3.9.21 ved Universitetet i Bergen, Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL). Avhandlingen benytter resiliensteori som et overordnet teoretisk rammeverk i kombinasjon med Bronfenbrenners bioøkologiske teori og modell.
Fontene forskning 30.08.2022
Fernandes disputerte 24.9.21 på Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete, og er ansatt på OsloMet - storbyuniversitetet.
Fontene forskning 30.08.2022
Buzungu disputerte ved OsloMet - storbyuniversitetet, Fakultet for samfunnsvitenskap, program Sosialt arbeid og sosialpolitikk. Avhandlingen handler om møter hvor sosialarbeidere og klienter mangler felles språk.
Fontene forskning 30.08.2022
Berg Titlestad disputerte 16.8.2021 ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) Fakultet for helse- og sosialvitskap.
Fontene forskning 30.08.2022
Chabra disputerte 15.6.2021 ved OsloMet - storbyuniversitetet, Fakultet for samfunnsvitenskap, program Sosialt arbeid og sosialpolitikk.
Fontene forskning 30.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt