forskning.no
13.04.2016
Hvor mye sjømat bør vi egentlig spise for å få en helseeffekt? Og er det noe poeng å ta omega-3-kapsler? Karine Nigar Aarskog journalist i Labyrint En artikkel fra UiT Norges arktiske universitet Forsker og dekan Edel O.
Elvevoll ved Fakultetet for fiskeri, biovitenskap og økonomi ved UiT - Norges arktiske universitet, har forsket på sjømat, foredling og helse i over 20 år. Konklusjonen hennes er klar:
Les mer- Man bør fortrinnsvis spise fisk i stedet for kapsler, sier hun.
- Fiskens fettinnhold og fettsyresammensetning er ikke de eneste ernæringsmessige faktorene som spiller inn i en helsemessig vurdering. Sjømat er rik på proteiner, praktisk talt fri for karbohydrater og kan i tillegg gi bidrag av fett- og vannløselige vitaminer, antioksidanter, mineraler og sporstoffer.
Må se på helheten
Elvevoll mener også at man bør vokte seg for å overfokusere på enkeltvise aspekter ved et næringsmiddel, men være klar over at det er helheten i kostholdet som gir betydning for helsen.
- Det er derfor vi hovedsakelig mener folk bør spise sjømat i sin naturlige form, i stedet for å