AddToAny

Tre på stølen

Tre på stølen
Hvorfor velger noen å tilbringe sommermånedene med jobb fra morgen til kveld i fjellheimen? Vi spurte to budeier og en budør.
KATHRIN ASLAKSBY, BUDEIE PÅ OLESTØLEN MIKROYSTERI, ØYSTRE SLIDRE I VALDRES
Hva slags folk og fe er dere på setra, og hvor lenge?
- Vi reiser til støls midt i juni med 35 geiter, fem hester, fire ender, tre griser og to katter. Her er jeg, budeia Kathrin, og skimaker'n Thomas Aslaksby i nesten tre måneder, med god hjelp av sønnene våre Brage og Sondre og gode hjelpere fra nær og fjern.
Hva motiverer deg til å bruke en sommer på setra?
- Jeg er utdannet naturforvalter og inspirert av måten man brukte, ikke forbrukte, naturressursene på stølene før i tida. Dyra høster næring i fjellet og gir oss både kjøtt og melk til foredling. Dyra igjen gir levekår for et mangfold av arter ved å beite i landskapet - et samspill jeg synes er både fascinerende og bærekraftig på lang sikt. Et viktig argument for oss for å starte opp støling igjen var også at vi ønsker å formidle en kultur og tradisjon for å ta vare på naturressursene - både mat og håndverkstradisjoner. Så må det også sies at det er lange dager med melking, stell av dyr, ysting, foredling, salg og formidling av tradisjoner. Men du verden for en fantastisk arbeidsplass!
Hva har vært eller er utfordringer med å drive produksjon på setra?
- Uten strøm og innlagt vann må vi være oppfinnsomme for å finne gode løsninger for foredling og nytte de ressursene som er tilgjengelige. Med en Petter Smart på stølen, har vi fått det til å fungere med et mobilt ysteri.
Hva kan forbrukere og politikere gjøre for å styrke seter- og budeiekulturen?
- Forbrukerne kan etterspørre og være bevisste på hvilke varer de velger. Politikerne har en viktig rolle når det gjelder å legge til rette for fortsatt drift på stølene. I Øystre Slidre har vi tilbud om stølstaxi for ungene fra 1.-10. klasse, så lenge begge foreldrene jobber på stølen. Det var avgjørende for at vi kunne fortsette å være på stølen også etter at skolen startet i au
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt