Ren Mat
08.09.2020
Hvorfor velger noen å tilbringe sommermånedene med jobb fra morgen til kveld i fjellheimen? Vi spurte to budeier og en budør.
KATHRIN ASLAKSBY, BUDEIE PÅ OLESTØLEN MIKROYSTERI, ØYSTRE SLIDRE I VALDRES
Hva slags folk og fe er dere på setra, og hvor lenge?
- Vi reiser til støls midt i juni med 35 geiter, fem hester, fire ender, tre griser og to katter. Her er jeg, budeia Kathrin, og skimaker'n Thomas Aslaksby i nesten tre måneder, med god hjelp av sønnene våre Brage og Sondre og gode hjelpere fra nær og fjern.
Hva motiverer deg til å bruke en sommer på setra?
- Jeg er utdannet naturforvalter og inspirert av måten man brukte, ikke forbrukte, naturressursene på stølene før i tida. Dyra høster næring i fjellet og gir oss både kjøtt og melk til foredling. Dyra igjen gir levekår for et mangfold av arter ved å beite i landskapet - et samspill jeg synes er både fascinerende og bærekraftig på lang sikt. Et viktig argument for oss for å starte opp støling igjen var også at vi ønsker å formidle en kultur og tradisjon for å ta vare på naturressursene - både mat og håndverkstradisjoner. Så må det også sies at det er lange dager med melking, stell av dyr, ysting, foredling, salg og formidling av tradisjoner. Men du verden for en fantastisk arbeidsplass!
Hva har vært eller er utfordringer med å drive produksjon på setra?
- Uten strøm og innlagt vann må vi være oppfinnsomme for å finne gode løsninger for foredling og nytte de ressursene som er tilgjengelige. Med en Petter Smart på stølen, har vi fått det til å fungere med et mobilt ysteri.
Hva kan forbrukere og politikere gjøre for å styrke seter- og budeiekulturen?
- Forbrukerne kan etterspørre og være bevisste på hvilke varer de velger. Politikerne har en viktig rolle når det gjelder å legge til rette for fortsatt drift på stølene. I Øystre Slidre har vi tilbud om stølstaxi for ungene fra 1.-10. klasse, så lenge begge foreldrene jobber på stølen. Det var avgjørende for at vi kunne fortsette å være på stølen også etter at skolen startet i au
Gå til medietHva slags folk og fe er dere på setra, og hvor lenge?
- Vi reiser til støls midt i juni med 35 geiter, fem hester, fire ender, tre griser og to katter. Her er jeg, budeia Kathrin, og skimaker'n Thomas Aslaksby i nesten tre måneder, med god hjelp av sønnene våre Brage og Sondre og gode hjelpere fra nær og fjern.
Hva motiverer deg til å bruke en sommer på setra?
- Jeg er utdannet naturforvalter og inspirert av måten man brukte, ikke forbrukte, naturressursene på stølene før i tida. Dyra høster næring i fjellet og gir oss både kjøtt og melk til foredling. Dyra igjen gir levekår for et mangfold av arter ved å beite i landskapet - et samspill jeg synes er både fascinerende og bærekraftig på lang sikt. Et viktig argument for oss for å starte opp støling igjen var også at vi ønsker å formidle en kultur og tradisjon for å ta vare på naturressursene - både mat og håndverkstradisjoner. Så må det også sies at det er lange dager med melking, stell av dyr, ysting, foredling, salg og formidling av tradisjoner. Men du verden for en fantastisk arbeidsplass!
Hva har vært eller er utfordringer med å drive produksjon på setra?
- Uten strøm og innlagt vann må vi være oppfinnsomme for å finne gode løsninger for foredling og nytte de ressursene som er tilgjengelige. Med en Petter Smart på stølen, har vi fått det til å fungere med et mobilt ysteri.
Hva kan forbrukere og politikere gjøre for å styrke seter- og budeiekulturen?
- Forbrukerne kan etterspørre og være bevisste på hvilke varer de velger. Politikerne har en viktig rolle når det gjelder å legge til rette for fortsatt drift på stølene. I Øystre Slidre har vi tilbud om stølstaxi for ungene fra 1.-10. klasse, så lenge begge foreldrene jobber på stølen. Det var avgjørende for at vi kunne fortsette å være på stølen også etter at skolen startet i au