AddToAny

Tjora maner til universitetskamp

Tjora maner til universitetskamp
En rekke akademikere uttrykker i ny bok bekymring for at en «ny virkelighet» i akademia vil kunne redusere universitetenes egenart og rolle som samfunnsinstitusjon.
I en ny bok rustes det til kamp for universitetet, med stor U.

En rekke kjente akademikere lufter sine bekymringer rundt endringene som de siste årene har preget universitets- og høgskolesektoren. I boka Universitetskamp problematiserer de graden av reformer, strukturendringer, profesjonalisering av ledelse og administrasjon, og økt bruk av målstyring.

Tiden trenger en påminnelse om at økt strategisk styring har problematiske sider. Arve Hjelseth Førsteamanuensis ved NTNU og forfatter i Universitetskamp

Det er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Aksel Tjora som er redaktør for boka.

Tjora mener vi har kommet til et punkt hvor endringer i styring og strukturering er i ferd med å ødelegge en del av den betydningen universiteter og høgskoler har som samfunnsinstitusjon: statsfinansiert, uavhengig (av økonomiske og politiske særinteresser) og ansvarlig overfor samfunnet som helhet.

Med seg har Tjora fått forfattere som Dag O. Hessen, Pål Veiden, Knut Kjeldstadli og Thomas Hylland Eriksen.

- Antologien er en kritisk gjennomgang av utviklingen i sektoren de siste tjue årene. Vi forsøker å se hvor vi er på vei og hvordan vi kan hindre at man bygger ned universitetene som de institusjonene de er i samfunnet, sier Aksel Tjora til Khrono.

Kapitlene har overskrifter som: «Publiseringspriater og akademiske kappløp», «Kunnskapens skjeve kanter - om telling, måling og matteuseffekter i akademia», «Indikatorfetisjisme», «Høyt spill om kontorløsninger i UH-sektoren» og «Dødskamp eller seiersdans - Akademisering av profesjonsutdanningene innen helse- og sosialfag».

- Markedet er en dårligere alliert for uavhengig forskning enn staten

Arve Hjelseth er en av bokas forfattere. Han er førsteamanensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. I sitt kapittel problematiserer han sammenhengen mellom fristilling fra staten og politisk eller markedsmessig uavhengighet.

- Veldig mye av den politiske retorikken rundt autonomi har vært basert på at hvis universitetene og andre forskningsinstitusjoner blir mindre avhengige av staten, innebærer det også større frihet. Det er i utgangspuntet en rimelig tanke, sier Hjelseth og fortsetter:

- Demokratiske samfunn er ikke basert på at staten bestemmer hva det skal forskes på hvem som finansieres - men utfordringen er at hvis staten ikke skal bestemme, er det nærl

Les mer

Flere saker fra Khrono

Styreleder ved Norges Handelshøyskole Kari Olrud Moen blir ny statssekretær for finansdepartementet, ledet av nyutnevnt finansminister Jan Tore Sanner (H). Det skriver NHH.
Khrono 27.01.2020
Professor i komposisjon ved NTNU, Ståle Kleiberg vant pris på Grammy-utdelingen natt til mandag norsk tid, i kategorien Best Immersive Audio Album.Prisen fikk han for sitt bidrag til Morten Lindberg-albumet LUX. Det skriver NTNU på twitter.
Khrono 27.01.2020
Ansatte ved Norges handelshøyskole er splittet i synet på om instituttlederne fortsatt bør velges, eller heller ansettes, viser høring.
Khrono 27.01.2020
Stortingsrepresentanter reagerer på at rektor Curt Rice ønsker å samlokalisere OsloMet i Oslo. Nå tar de campus Kjeller i egne hender og ber om svar fra regjeringen.
Khrono 27.01.2020
Nettbrett innføres i barnehagen for å se hvordan det virker som pedagogisk verktøy. Forskningsetisk betenkelig, mener mor og sosiolog Astrid Sundsbø. - Vi forholder oss til nasjonale føringer, svarer barnehageforskerne.
Khrono 27.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt