AddToAny

TILPASSING AV MULTIFOKALE KONTAKTLINSER

TILPASSING AV MULTIFOKALE KONTAKTLINSER
Det tilpasses svært få multifokale kontaktlinser. Hvorfor er det slik og hva kan vi gjøre annerledes? Det ser Bengt Stensson nærmere på i denne artikkelen
Jeg var så heldig å få være med på paneldiskusjon angående multifokale linser på Specsavers Clinical Conference. Dette er en litt mer utdypende forklaring på hvordan jeg tenker. Ifølge Philip Morgan blir det fortsatt tilpasset svært lite multifokale linser. Jeg tenker at det er et misforhold mellom hvor mange som bruker det og hvor mange som hadde hatt glede av multifokale kontaktlinser.
Jeg vil argumentere for at det er ganske stilig med kontaktlinser, rent filosofisk. Når du bruker linser, utsetter du øyet for stress. Du putter noe fysisk i øyet som forstyrrer tårefilm, forandrer oksygentilførsel-potensialet, mekanisk klemmer eller gnisser på øyet og ikke minst øker risikoen for øyeinfeksjoner eller betennelsesreaksjoner. Det er klinikerens oppgave å passe på at dette er både trygt og forsvarlig. Det å tilpasse linser er i utgangspunktet litt skummelt, som vi som optikere har ansvaret for at skal være trygt. Hvis man skal trives på jobb, må man bli utfordret. Jeg mener det er mer givende å gjøre noe hvor man virkelig må tenke, og man virkelig har ansvaret for noens helse.
Multifokale linser en fantastisk måte gi en fin synshverdag for pasienten. Det er en del praktiske fordeler med multifokale kontaktlinser som andre synskorreksjonsløsninger ikke kan måle seg med. Med skarpt syn på den utmålte arbeidsavstanden, uavhengig av blikkretning, og godt stereosyn og total mangel på optisk billedstørrelsesforandring eller billedfordreininger. Alt dette på bekostning av noe nedsatt kontrastsyn og økte aberrasjoner som halo
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt