AddToAny

TILPASSING AV MULTIFOKALE KONTAKTLINSER

TILPASSING AV MULTIFOKALE KONTAKTLINSER
Det tilpasses svært få multifokale kontaktlinser. Hvorfor er det slik og hva kan vi gjøre annerledes? Det ser Bengt Stensson nærmere på i denne artikkelen
Jeg var så heldig å få være med på paneldiskusjon angående multifokale linser på Specsavers Clinical Conference. Dette er en litt mer utdypende forklaring på hvordan jeg tenker. Ifølge Philip Morgan blir det fortsatt tilpasset svært lite multifokale linser. Jeg tenker at det er et misforhold mellom hvor mange som bruker det og hvor mange som hadde hatt glede av multifokale kontaktlinser.
Jeg vil argumentere for at det er ganske stilig med kontaktlinser, rent filosofisk. Når du bruker linser, utsetter du øyet for stress. Du putter noe fysisk i øyet som forstyrrer tårefilm, forandrer oksygentilførsel-potensialet, mekanisk klemmer eller gnisser på øyet og ikke minst øker risikoen for øyeinfeksjoner eller betennelsesreaksjoner. Det er klinikerens oppgave å passe på at dette er både trygt og forsvarlig. Det å tilpasse linser er i utgangspunktet litt skummelt, som vi som optikere har ansvaret for at skal være trygt. Hvis man skal trives på jobb, må man bli utfordret. Jeg mener det er mer givende å gjøre noe hvor man virkelig må tenke, og man virkelig har ansvaret for noens helse.
Multifokale linser en fantastisk måte gi en fin synshverdag for pasienten. Det er en del praktiske fordeler med multifokale kontaktlinser som andre synskorreksjonsløsninger ikke kan måle seg med. Med skarpt syn på den utmålte arbeidsavstanden, uavhengig av blikkretning, og godt stereosyn og total mangel på optisk billedstørrelsesforandring eller billedfordreininger. Alt dette på bekostning av noe nedsatt kontrastsyn og økte aberrasjoner som halo
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I 2016 slo Verdens helseorganisasjon alarm om Zika-viruset og gravide. Det viste seg at en av tre babyer som ble født av mødre infisert med viruset, hadde øyeproblemer.
Optikeren 22.04.2020
Ny forskning har sett på forekomsten av myopi i Japan, og har fastslått høye frekvenser av nærsynthet blant landets ungdommer.
Optikeren 22.04.2020
Har du lyst til å gi bedre hjelp til flere gjennom å bli flinkere på filter? Vet du ikke hvor du skal begynne? Optiker Marie Berg fra ProVista forteller hvordan du som optiker enkelt kommer i gang.
Optikeren 22.04.2020
Denne gangen bringer vi to case som kommer fra innsendinger til Eyecheck.
Optikeren 22.04.2020
Forskere gikk igjennom 41 studier som alle tok sikte på å finne behandlinger som reduserer progresjon av nærsynthet. Hva virker, hva virker ikke?
Optikeren 22.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt