Av Norges produktive skogareal på 83 mill. dekar, eier privatpersoner 77 prosent. Av 125 000 eiendommer er 120 000 av dem eid av privatpersoner. Dette er til den private skogeieren, først og fremst. Eiendommene er for det meste små; 60 prosent er mindre enn 250 dekar, 90 prosent er mindre enn 1000 dekar. Bare i underkant av 1 prosent er større enn 5000 dekar (12 000 eiendommer).
Uansett hva Allskog og resten av bransjen sier: det er til syvende og sist du som grunneier som bestemmer NÅR og HVORDAN det eventuelt skal drives skogbruk på eiendommen. Om det nå hogges midt i hekke og yngletida er det fordi skogeier har godkjent det. Det som står i dette innlegget er en meningsytring. Men ansvaret er ditt, skogeier, både juridisk og moralsk.
Skogbruk er og har vært en viktig næring i Norge, men den kan drives mer eller mindre bærekraftig. Uansett hogstmetode er et utbredt syn at det er uakseptabelt å drive hogst i hekke og yngletida. Den vanligste formen for hogst i Norge i dag er flatehogst - man hogger ned alle trærne i et område samtidig, ved hjelp av store maskiner. Da fjernes rett og slett hele livsgrunnlaget for artene som bodde i dette området. Alt av hekkende fugler i trær, busker og på bakken vil få ødelagt hekkinga det året, og det vil gå flere generasjoner før området potensielt blir egnet leveområde igjen. Maskinfører sitter det meste av arbeidsdagen inni et moderne kontor på grove hjul med klimaanlegg og satelittnavigasjon. Høge krav til effektivitet og lave krav til miljøhensyn gjør det vanskelig for de som jobber i slike maskiner å ta reelle hensyn til hekkende fugl. Derfor burde det særlig i et profesjonelt skogbruk være klare begrensninger på hogst i hekke- og yngleperioden på våren. Trolig går hundretusenvis tusenvis av reir, egg og nyfødte fugleunger hver vår med på grunn av hogst. Dette er dokumentert, det skjer heile tida, men skogbruket går for full maskin.
Dagens effektive skogsmaskiner går døgnet rundt og hele året igjen