AddToAny

Test av kompakte lydkort

Kreativiteten flommer over, men du er på turné. Det siste du trenger er en klumpete og tung lydrigg som krever mye. Vi har testa lydkort.
Lydkortets oppgave er ganske enkelt å konvertere analog lyd til digital informasjon og omvendt, slik at man kan spille inn og redigere lyd i en datamaskin med egnet programvare. Enkelt oppsett og lav vekt, kombinert med enkel funksjonalitet og god lyd, er hva en hardt arbeidende musiker trenger på veien og hjemme. Og det skal helst ikke koste skjorta heller. Det produseres en rekke lydkort som oppfyller disse kravene. Vi har tatt en titt på hva som eksisterer på det norske markedet, sammen med metal/prog-musikeren Kathrine Shepard, bedre kjent som Sylvaine, og musikkprodusent og låtskriver Jan-Tore Diesen.

Jan-Tore Diesen og Kathrine Shepard, aka Sylvaine.

Even Finsrud/Paal Ritter Scherven

Lydkort som dekker ulike behov

Shepard reiser mye og jobber både i Norge og Frankrike. Hun er avhengig av et portabelt oppsett. Diesen jobber som studieprogramleder ved Høyskolen Kristiania.

- Min rigg er egentlig litt gammel, sier Shepard.

- Jeg har brukt et Native Instruments-lydkort i mange år, og kjører fortsatt Logic 9, fordi det funker. I bunnen er det to Mac-laptoper, hvor den ene kun kjører Garageband for kjappe skisser.

Diesen jobber oftest i større studioer, men:

- Jeg kan ikke være låst til én metode, og veileder studenter på alle typer oppsett. Til testen brukte jeg en ganske ny Powerbook med USB C.

- Alle er enkle å koble til

Vi har testa fem lydkort. De er valgt fordi de ligger ganske nær hverandre prismessig og med tanke på spesifikasjoner. Vi prioriterer denne gangen lav pris og enkelhet.

- Alle lydkortene gjør det de sier de skal gjøre, og alle er enkle å koble til. Selv om jeg bruker en eldre rigg og ikke nyeste programvare, så er det ingen av modellene som har problemer, sier Shepard.

Hun har lagt til grunn lydkvalitet, førstegangsbruk, vekt, størrelse og hva slags programvarepakkeløsninger som kommer med lydkortet, såkalt bundling.

- Alt er testet flatt og tørt og med omtrent samme settinger. Jeg har spilt inn kassegitar og min egen vokal rett i kortet. Kassegitaren er en Taylor 114ce med Taylor Expression-system og mikrofonen er en Blue Microphones Bluebird Condenser Mic.

M-Audio M-track 2x2M, Luthman Norway AS, Tlf.: 22 99 23 00, Pris: 1259 kr.

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Fredag møtes Creo og KS for å forhandle om lønn i Den kulturelle skolesekken (DKS).
Musikkultur 10.12.2019
«Vi vil særlig framheve hennes forbilledlige arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom,» skriver Norsk Komponistforening om årets utøver, Anne Karin Sundal-Ask.
Musikkultur 09.12.2019
Erlend Apneseth Trio er det norske bidraget under bransjetreffet Nordic Jazz Comets i Paris.
Musikkultur 02.12.2019
Fylkestinget opprettholder fulle klasser i musikk, dans og drama (MDD) i Ålesund, Volda, Molde og Kristiansund, ifølge Sunnmørsposten.
Musikkultur 28.11.2019
Dirigenten og professoren Grete Pedersen ble i går utnevnt til Ridder.
Musikkultur 27.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt