AddToAny

TEMA: Prøvespill

Det er det øyeblikket da hele ditt potensial skal forløses.
Det er stille. Helt stille under taket i Oslo Konserthus' lille sal. Det mobile amfiet er slukt av bakveggen. Stolene som vier sine liv til å vente på en sliten publikumsbak har lukka sine kjefter. Hele rommet holder pusten.

Fiolinist Emil Huckle-Kleve hever buen og fester blikket i det svarte forhenget, trukket i hele salens bredde. Nesten. Det er 12 meter med stoff det. Nesten. Og bak der 12 meter med jury. Nesten. Hva som foregår på innsiden av hodet til Emil idet buen treffer strengen, er umulig å vite. Men vi veit hva han prøver på: Å ikke gjøre noe nesten.

Når alt står på spill: Emil Huckle-Kleve i Konserthusets lille sal.

Oda Hveem

Fluktrefleks og å samle på feil

Prøvespill - bare ordet kan utløse fluktrefleksen hos majoriteten av musikere. Juryen er et mangehodet troll som er ute etter å ta deg, og forberedelsene fordufter idet pianisten setter første akkord. En situasjon skapt for den totale ydmykelse. Eller?

- En jury samler ikke på feil. Vi ønsker at hver ny kandidat som kommer inn skal være den vi vil ha, forsikrer Elise Båtnes mildt.

Konsertmesteren i Oslo-Filharmonien har mye erfaring med prøvespill - hun ruster studenter til å takle situasjonen, og er i dag juryleder når orkesterets nye tutti førstefiolinist skal plukkes ut.

- Det å sette likhetstegn mellom en vanlig konsert og en prøvespillsituasjon funker for meg. Det er det samme man skal gjøre. Å gå på podiet og gi noe til dem som hører på. Greier man å ha den vinklingen, greier man også å fortelle hvem man er som musiker, mener Elise.

En ny kollega er ikke noe bestillingsverk. Elise vil overraskes.

- Hva trenger vi mer av i gruppa? Hvis alle er samme type musikere, blir uttrykket ganske kjedelig. Vi trenger ulike musikertyper med ulike kvaliteter. Vi ønsker å ansette en ny kollega som også kan utvikle og inspirere, forklarer hun.

Før stormen: Deler av juryen venter på første kandidat. Elise Båtnes sitter som nummer to fra høyre.

Marte Bjerke

- Tenker meg inn i en boble

Emil Huckle-Kleve har flere ganger utsatt seg for den mentale kraftanstrengelsen det er å prøvespille. Én gang klaffa alt. For fem år siden prøvespilte han nettopp her, og endte opp med jobb som andrefiolinist i Oslo-Filharmonien. I dag skal han overbevise kollegene om at han er den rette til jobben som førstefiolinist. Han konkurrerer med 27 andre.

- Jeg prøver å tenke at jeg er i en boble, forsøker å glemme alt utafor, juryen og situasjonen, forklarer Emil når vi møter ham i et av Filharmoniens øverom noen dager før selve dagen.

Viktigheten av øvelse: - Det er først etter at jeg ble ferdig med å studere at jeg skjønte hvor viktig det er å trene på prøvespillsituasjonen, sier Emil Huckle-Kleve.

Oda Hveem

Han ser for seg hvordan det vil være å gå inn, å stå der foran juryen, som denne gang er hans egne kolleger. Akkura

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

KS og Creo er enige om nye honorarsatser for oppdragstakere i Den kulturelle skolesekken.
Musikkultur 25.02.2020
INNLEGG: Gjennom løfter om at omorganisering skulle gjera ordninga betre, har innhaldsleverandøren for sjølve kunsten blitt satt på sidelinja. Det er det verste med det heile, skriv Hans Martin Austestad.
Musikkultur 20.02.2020
- Veldig synd, er kommentaren fra en skuffet forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian. Denne uka ble det bestemt at KS ikke vil opprette en egen tariffavtale for lønnsmottakere i Skolesekken.
Musikkultur 14.02.2020
Du trodde kanskje operaen var stedet for gemyttlig konversasjon og gode manerer? Da må du tro om igjen - en publikummer er nå dømt til å betale bot for et overfall under en Wagner-oppføring i Royal Opera House i London.
Musikkultur 12.02.2020
Sjanger spiller ingen rolle - det finnes 13 universelle følelser som utløses av musikk, konkluderer amerikanske forskere i en ny studie.
Musikkultur 12.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt