AddToAny

Tanzania: Samarbeidet med norsk bistandsaktør, nå risikerer han fengsel

Tanzania: Samarbeidet med norsk bistandsaktør, nå risikerer han fengsel
Elly Omondi og to andre ledere i en idrettsorganisasjon i Tanzania risikerer fengselsstraff. Årsaken er et skattekrav myndighetene har rettet mot dem.
Lederne samarbeidet i flere år tett med en norsk kristen organisasjon, men den norske partneren vil ikke lenger hjelpe.

Et av valgløftene til Tanzanias president John Magufuli, som kom til makten i 2015, er at landet skal bli mindre avhengig av bistand. En måte å oppfylle løftet på er å kreve at enda flere tanzanianere betale skatt.

Fokus for dette skatteløftet er hele samfunnet - enkeltpersoner, bedrifter i privat sektor og organisasjoner i sivilsamfunnet. Blant de som er avkrevd å betale en større andel er idrettsorganisasjonen Christian Sports Contact (CHRISC) Tanzania.

Et hovedproblem er imidlertid at myndighetenes skattekrav er gitt tilbakevirkende kraft. Skattekravet gjelder perioden 2015-2018 og stammer fra tiden da tanzanianske CHRISC samarbeidet tett med den norske organisasjonen Kristen Idrettskontakt (KRIK).

Risikerer bøter og fengsel

Tre CHRISC-lederne, som i sin tid underskrev stiftelsesdokumentet for organisasjon, risikerer nå både bøter og fengselsstraff for det uventede tilbakevirkende skattekrav organisasjonen har mottatt. Avsender er landets skattemyndigheter, Tanzania Revenue Authority.

Kravet, som ble mottatt i fjor, er på om lag 82.000 kroner og gjelder for årene 2015 til 2018. For en liten organisasjon i Tanzania uten donorstøtte er dette et svært høyt beløp.

De tre tanzanianske idrettslederne opplyser at de og organisasjonen ikke har mulighet til å bære den økonomiske byrden på egne skuldre. Og derfor vendte de seg til KRIK for å få hjelp. Men etter å ha brukt fire måneder på å svare, ble svaret fra Norge et nei.

Afrika- og bistandsveteran Svein Olaf Evjen Olsen har engasjert seg i saken. Han har fulgt Christian Sports Contact (CHRISC) i Tanzania fra sidelinjen gjennom 17 år, blant annet som tidligere landdirektør for Norsk Folkehjelp i Tanzania. Siden har han kommet tettere på den kristne idrettsorganisasjonen gjennom sitt engasjement i en av Afrikas største fotballturneringer for ungdom, East Africa Cup. Turneringen har sitt sekretariat forankret i CHRISC Tanzania.

Flere avdelinger i Øst-Afrika

Den norske organisasjonen Kristen Idrettskontakt (KRIK) etablerte regionale avdelinger i Øst-Afrika i 1993, blant dem CHRISC Tanzania. KRIK sto opprinnelig for administrasjonen av disse. Men etter hvert ønsket CHRISC Tanzania å kunne stå på egne bein, noe som blant annet krevde økt kompetanse innen administrasjon og økonomistyring.

- Dessverre reagerte KRIK med å nekte å bidra til dette, helt til 2017, forteller Svein Olaf Evjen Olsen til Bistandsaktuelt. Han mener det i praksis var KRIK som drev den tanzanianske partnerorganisasjonen i årene de hadde et samarbeid.

En prosess for å styrke den tanzanianske partnerens

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Nordmenn tror bærekraftsmålene til FN kun handler om klima og miljø. Men de rommer mye mer. I dag lanserer Norad en kampanje om bærekraftsmålene. Gjennom en «valgomat» kan du finne «ditt» bærekraftsmål.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Flom, snøskred og fare for å havne i kryssild mellom Taliban og regjeringshæren er en del av jobben som lokal hjelpearbeider i nordøstlige Afghanistan. - Det er krevende, men jeg vil være med å skape et bedre framtid for afghanere, sier Guljan.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Ghana og Elfenbenskysten produserer til sammen om lag 60 prosent av verdens kakao, en produksjon som er avhengig av barnearbeid.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Hva har Norfund-investeringene i African Century Real Estates konkret bidratt til av utvikling lengst nord i Mosambik? spørAslak Orre og Helge Rønning. De trekker fram nye opplysninger om at en påstått næringspark ikke er virksom.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Fremskrittspartiets forslag til en ny bistandspolitikk skal «hjelpe de mange, fremfor de få». Partiet varsler store kutt. Men er for ettergivelse av gjeld. Bistand kobles til retur av flyktninger.
Bistandsaktuelt 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt