AddToAny

Tørken i Somalia: Når dobbelsjekking koster liv

Tørken i Somalia: Når dobbelsjekking koster liv
MENINGER: Da jeg for to uker siden reiste gjennom Somaliland, en selverklært selvstendig stat nord i Somalia, hørte jeg mange historier om tap. Særlig inntrykk gjorde en eldre kvinne som hadde mistet over hundre geiter til tørken.
Jeg spurte hva vi kunne gjøre for henne. Hun svarte at det er ikke noe mer å gjøre for dyrene; nå handler det om å redde mennesker.

Vi kan ikke snakke om den pågående tørken i Somalia uten å se tilbake på hva vi lærte av hungersnøden i 2011, da over en kvart million mennesker døde. Siden den gang har hjelpeorganisasjoner, lokalsamfunn, myndigheter og diasporanettverk jobbet sammen for å styrke folks evne til å overleve lange tørkeperioder. Det er godt at forebyggingsprogrammer, som etablering av spare- og lånegrupper, har hjulpet folk å overleve tre sesonger uten regn. Over grensen til Etiopia er massedød unngått til tross for en vesentlig verre tørke enn den som utløste Live Aid på 1980-tallet. Myndighetene har etablert et robust støtteprogram for både egne innbyggere og over 750.000 flyktninger. Det er oppløftende at innsatsen har fungert såpass lenge, men med denne langvarige tørken er det ikke lenger nok.

Den globale situasjonen er også ekstremt vanskelig. Våre ressurser og ansatte er spredt tynt over kriser i Sør-Sudan, Nigeria, Jemen og Somalia. Krigen i Syria går inn i sitt syvende år, og volden fortsetter i Irak. I tillegg er det flere oversette kriser, som tørken i det sørlige Afrika, hvor CARE alene har

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Utfordringene står i kø når FNs høynivåuke sparkes i gang tirsdag i det som blir avtroppende statsminister Erna Solbergs siste internasjonale samling.
Bistandsaktuelt 20.09.2021
FNs generalsekretær António Guterres advarer mot en ny kald krig om ikke USA og Kina reparerer sitt konfliktfylte forhold.
Bistandsaktuelt 20.09.2021
Under årets utdeling av Fagpresseprisene, fikk journalistene Tor Aksel Bolle, Anne Håskoll Haugen og Sofi Lundin hederlig omtale i kategorien Journalistprisen for saken om «sykehussafari».
Bistandsaktuelt 18.09.2021
Et amerikansk droneangrep i Kabul kort tid før den amerikanske tilbaketrekkingen rammet kun sivile, innrømmer USAs sentralkommando. Ti personer ble drept. Hovedmål for angrepet, den angivelige terrororisten, jobbet for en hjelpeorganisasjon.
Bistandsaktuelt 18.09.2021
Migranter og flyktninger fra Afrika, Syria og Afghanistan sitter fast i Bosnia-Herzegovina. Flere av afrikanerne har brukt flere år på å komme så langt. Nå gjenstår «The Game» - Leken - det farefulle forsøket på å krysse grensen inn i EU.
Bistandsaktuelt 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt