AddToAny

Studentflukt fra lærerutdanninger

Studentene flykter fra mange lærerutdanninger. 74 av 100 studieplasser i Bodø er uten studenter. - Situasjonen er alvorlig, sier prorektor ved Nord universitet.
Ved Nord universitet i Bodø har de 100 studieplasser til studenter som vil bli lærere i grunnskolen, enten for trinn 1-7 eller trinn 5-10. Etter at høstsemesteret er i gang og semesteravgiften skulle vært betalt, viser tallene at kun 26 studenter er i gang med studiene sine. 74 stoler på disse to utdanningene står altså tomme i Bodø.

Det står ikke veldig mye bedre til ellers ved Nord universitet. I Levanger var det planlagt 130 studieplasser, her er 77 studieplasser tomme, mens det i Nesna var satt av 70 plasser, og 42 av disse er tomme.

Totalt sett ville Nord universitet ha 300 studenter i gang med sitt første år på lærerutdanningen nå i høst, men bare 107 er faktisk i gang med studier i Nesna, Bodø og Levanger.

Tallene dekker både de som vil bli lærere på trinn 1-7 og de som vil bli lærere på trinn 5-10.

Tallene var i 2021 heller ikke så bra, men da viste møtt-tallene at 150 studenter var i gang med studiene 1. oktober.

Andelen som har møtt fram, er redusert med nesten en tredjedel bare sammenlignet med 2021.

Sliter i Innlandet også

Men det er ikke bare ved Nord universitet man sliter. Også ved Høgskolen i Innlandet har oppmøtet en sterkt fallende tendens. Der hadde de planlagt 180 studieplasser. Totalt har 114 studenter møtt opp. Tallet for 2021 var 145.

På grunnskolelærerutdanning trinn 1-7 (GLU 1-7) var det planlagt 60 studieplasser, men knapt halvparten, 32, er fylt opp av studenter.

På trinn 5-10 (GLU 5-10) er det litt bedre. Der var det planlagt 70 plasser, og oppmøtet er 48.

På samlingsbasert studium for trinn 1-7 var det planlagt 50 plasser, og der er 34 studenter i gang med første året.

Langvarig tendens

Gunhild Tomter Alstad, prodekan for utdanning ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk på Høgskolen i Innlandet, påpeker at problemene med rekruttering til lærerutdanningene er en langvarig tendens.

- Søkningen har vært fallende over tid, og dette er noe vi ser i andre land også, blant annet i Sverige. Det er en stor utfordring som vi som lærerutdannere må løse sammen med utdanningssektoren og myndighetene, sier hun.

«En krevende politisk situasjon»

- Kan de svake møtt-tallene ha sammenheng med lærerstreiken som nettopp er avsluttet?

- Jeg tror at man skal være forsiktig med å si at streiken har en direkte innvirkning ettersom den først skalerte etter studiestart, men vi står i en litt krevende politisk situasjon og en offentlig diskurs som legger en del premisser for hvordan lærer

Les mer

Flere saker fra Khrono

Da hun fortalte offentlig at hun skulle miste jobben for andre gang, utløste det en debatt om «faste midlertidig ansatte».
Khrono 04.12.2022
- Vi har ikke vært gode nok til å sørge for inntjening for de økte utgiftene, sier direktøren for Havforskningsinstituttet, Nils Gunnar Kvamstø. Denne uken måtte han varsle nedbemanning og oppsigelser.
Khrono 04.12.2022
Statsråden har over lang tid utvist manglende respekt for sektoren han bestemmer over, skriver Knut Jørgen Vie.
Khrono 04.12.2022
En gjennomgang av lønnsoppgjørene ved seks universiteter viser at langt færre fikk over 80.000 i lønnsøkning i år sammenlignet med året før.
Khrono 04.12.2022
I fleire år har interiørarkitekten snikinnført julelys på Nygårdshøyden. I år kom det litt større pynt på plass.
Khrono 04.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt