AddToAny

Studenter på utenlandske helseutdanninger får trøbbel

Studenter på utenlandske helseutdanninger får trøbbel
Utenlandsstudier. I vår ble norske lege- og tannlegestudenter i Polen engstelige for at de ikke skulle få godkjent utdanningen sin. Denne saken ble løst denne uka, men nå er psykologistudenter i Ungarn i samme båt.
Lege- og tannlegestudenter i Polen, psykologstudenter i Ungarn og sykepleierstudenter i Australia. Norske studenter som har valgt å følge den sterke oppfordringen fra myndighetene om å ta hele grader i utlandet, havner plutselig i trøbbel når de kommer hjem og skal få sin godkjenning.

I vår ble det varslet trøbbel for lege- og tannlegestudenter i Polen. En sak som har funnet sin løsning i disse dager. For et par år siden var det sykepleierstudenter i Australia som slet. Og siste nytt er altså psykologstudenter fra Ungarn som plutselig ikke lenger får godkjent sin utdanning.

Felles er det for dem alle at de må godkjennes av Helsedirektoratet (tidligere Statens autorisasjonskontor - SAK) for å kunne få utøve profesjonen sin i Norge.

- Må godkjennes i etterkant

Helseminister Bent Høie sier til NRK at han ikke har til hensikt å rydde opp i psykologsaken.

- Utdanningene må godkjennes i etterkant og de må være jevngode med den norske. Er den ikke det, får man heller ikke lisens eller autorisasjon, sier Høie til NRK mandag ettermiddag, om utenlandske helseutdanninger og utfordringer norske studenter som velger hel helsegrad i utlandet kan møte.

Han erkjenner at informasjonen til studentene om hvordan systemet fungerer ikke alltid har vært god nok.

Plutselig avslag

Mandag kunne NRK melde at norske psykologistudenter i Budapest har fått avslag på søknaden om å få lov til å ha praksisplass og jobbe som psykologer i Norge.

Inger-Lise Bråthen er en av 50-60 norske studenter som har fått avslag på lisenssøknaden.

- Det er utrolig frustrerende. Jeg ble litt tatt på senga, sier Bråthen, til Khrono.

I tidligere år har psykologistudenter fra Eötvös Loránd University (ELTE) fått innvilget lisens, men plutselig ble det stopp.

Visste om risikoen

Bråthen tok en bachelorgrad ved Høgskolen i Lillehammer og valgte å ta mastergraden sin ved ELTE.

Hun sier at hun gjorde mye forarbeid før hun søkte på Budapest-universitetet.

- Jeg hoppet ikke akkurat i blinde da jeg vurderte å ta mastergraden i Budapest. Vi, og flere andre fra Lillehammer-kullet, snakket med psykologer som hadde studert der, tidligere studenter og sjekket om det var mulig å få lisens etter å ha vært der, og samtlige hadde fått det, sier Bråthen.

Hun forteller at hun likevel visste at det var en liten sjanse for at hun kunne stå der uten praksispla

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt