AddToAny

STUDENT I PRAKSIS

- Læringskurven er bratt og vi får en dypere forståelse for hvordan alt henger sammen. Uten denne perioden kunne det nok blitt et sjokk å komme ut i arbeid etter studiene. Det sier Maria Lorentzen, som er tredje-års student på optometri og ute i praksis i 8 uker i mars og april.
LÅ FINNE PRAKSISSTED
orentzen hadde sett seg ut butikken Koren Optikk i Trondheim, og gikk innom for å prate med dem om mulighet for praksisplass. - Det ble rett og slett et valg basert på kjedens presentasjon (C-optikk) på karrieredager i første og andre klasse, samt butikkens fremtoning, forklarer hun. - De driver slik jeg har sett for meg at jeg ønsker å jobbe etter studiene. For meg var det viktig å finne en praksisplass med flere optikere slik at jeg kan lære av flere, og se at det er flere ulike fremgangsmåter som fungerer.

ALT HENGER SAMMEN
Hun tar imot inne i butikken som ligger i Søndre gate i Trondheim sentrum, ikke langt fra jernbanestasjonen og i umiddelbar nærhet til caféer og butikker. Hun tar tre til fem synsprøver i løpet av dagen og har nå gått fra en og en halv time til 45 minutter per synsprøve.

- Vi får en dypere forståelse for hvordan alt henger sammen ute i praksis, i større grad enn hva vi får på skolen. Vi får mulighet til å følge pasienter/ kunder gjennom hele prosessen fra de kommer inn på synsundersøkelse til de står med et ferdig produkt i hånden.
Det er mange ledd i denne prosessen, og det er fint å kunne være en del av et team og se at hele denne prosessen kan gjøres på flere måter, men at man stort sett kommer ut med samme sluttresultat likevel.

Hun opplever å få satt sammen all kunnskapen hun har fått i løpet av studiet. I praksisperioden er det mye fokus på arbeidskravene som skal gjøres. Det omfatter synsundersøkelser både med og uten diagnostika, samt en del kontaktlinserelaterte undersøkelser. Dette gir mengdetrening i prosedyrer, samt at man blir flinkere til å se sammenhengen i undersøkelsen.
- Det å klare å se at de ulike funnene henger sammen og å klare å tenke på dette mens man gjør selve undersøkelsen, er noe i alle fall jeg har fått erfare at jeg trenger øvelse på.

Under praksisperioden bruker både mentor og student en praksishåndbok. Det skal utføres optotekniske oppgaver som sliping og montering av briller, samt veiledning i glassløsninger. Dette gjør at studentene lærer hvordan hele prosessen fra synsundersøkelse til ferdig resultat fungerer. Det er også noen innleveringer i løpet av praksisperioden som blir veiledet av en praksisunderviser. - Det som er fint med disse oppgavene er at man får mulighet til å reflektere over egen prestasjon og å være litt etterpåklok til egne valg gjennom undersøkelsen. Det er viktig å huske på at vi ikke er ferdig utlært og at man må lære av sine feil, mener Lorentzen.

FÅR ERFARING MED SALG
Lorentzen forklarer at det på skolen er lite fokus på salg når man tar synsundersøkelser. Det blir en mer klinisk setting hvor de som kommer inn føles som pasienter. - I praksis lærer vi hvordan personene som kommer inn til butikken kan være pasient inne på synsprøverommet, men så bli kunde når synsprøven er over og det skal avgjøres om vedkommende trenger å skaffe for eksempel nye briller eller kontaktlinser.

Det er verdifullt å få sett så mange forskje
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I kofferten til finansminister Siv Jensen lå en liten bombe. Statsbudsjettet forvalter enorme summer, og få hadde forutsatt at et kutt på en budsjettpost på 122 millioner kroner ville bli en av de dominerende diskusjonssakene de kommende dagene. Men slik ble det.
Optikeren 17.12.2019
Når dukket briller opp for første gang i Norge? Hvor befinner de eldste, bevarte brillene seg? Krogh Optikk har en stor brillesamling av gamle briller vi har fått se nærmere på.
Optikeren 17.12.2019
Optikeren 17.12.2019
Norges Optikerforbund utlyser kontaktlinsestipend på opptil kr. 15000 til forskning og videreutvikling av kontaktologien. Dette stipendet gjelder for hele år 2020.
Optikeren 17.12.2019
Er du spesialist uten å ha papirer på det? Det er fortsatt mange som enda ikke har sendt inn søknad om spesialistgodkjenning. Vi oppfordrer dere til å sende inn søknad nå. P.
Optikeren 17.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt