AddToAny

Stor økning i saker der både ankende part og ankemotpart er prøveadvokat

Advokatforeningen har det siste året fått inn tretten advokat-tvister om fortrinnsrett, mot normalt én til to saker i året tidligere.
Retningslinjene om hvilke særlige grunner som skal vektlegges når det skal avgjøres hvem som har fortrinnsrett, er nå blitt oppdaterte.

Ifølge domstolloven § 221, kan det som utgangspunkt bare være én prøveadvokat i saker som skal behandles av Høyesterett.

Men i mange saker er både ankende part og ankemotparten representert av advokater uten tillatelse til å være advokat i Høyesterett.

Advokater som har arbeidet med en sak i flere rettsinstanser, eller har et langvarig forhold til en klient, kan mene at klienten er best tjent med at advokaten selv prosederer den i Høyesterett, fremfor at den må overtas av en kollega.

Advokaten kan også ha spesiell fagkompetanse som klienten vil ha særlig nytte av.

- Den som anker, har fortrinnsrett

Hovedregelen i Advokatforeningens retningslinjer «Høyesterettsprøven - fortrinnsrett til prøvesak», er at det er den advokaten som har tatt ut ankeerklæring som har fortrinnsrett, «hvis ikke særlige grunner foreligger, og under

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Var det uaktsomt å satse på refinansiering fremfor å begjære oppbud i forkant av konkursen i 2017? Tirsdag starter behandlingen i Oslo tingrett.
Advokatbladet 27.01.2023
- Jeg er litt forundret over at de store kjøperne av advokattjenester ikke stiller mer spørsmål til hvilke timesatser som blir satt, sier advokat Ingrid Storvik,
Advokatbladet 27.01.2023
Saksøker ville ikke betale mer i sakskostnader enn internadvokatens timelønn, men fikk ikke medhold i Gulating lagmannsrett. Retten tilkjente likevel ikke saksomkostninger fordi spørsmålet ikke er klart løst i rettspraksis.
Advokatbladet 26.01.2023
En av tre advokater opplever at jobben har en negativ eller ekstremt negativ innvirkning på deres psykiske helse. Frykten for karrierekonsekvenser gjør samtidig at de færreste våger å være åpne.
Advokatbladet 26.01.2023
I ny rettshjelpslov foreslås det å innføre en skjønnsbestemmelse som kan gi fri rettshjelp der saken er av stor betydning for den enkelte. Denne bestemmelsen bør bli en såkalt «skal-bestemmelse», skriver Jussbuss i dette innlegget.
Advokatbladet 25.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt