AddToAny

STEMMENE SOM STILNER

Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Så hva kan vi gjøre med alle nett-trollene, og hvordan skal vi få hatet til å stoppe?Det finnes en solskinnshistorie fra internett, og den er helt sann: En ettermiddag i 2017 ble den LA-baserte komikeren Sarah Silverman kalt «FITTE» på det som før het Twitter (nå X). Bare det. Mannen som postet F-ordet bodde i San Antonio og het Jeremy Jamrozy, og var et nett-troll. Å skjelle ut kvinnelige komikere og alt annet han ikke likte var typisk for ham. Men ett sted hadde han skrevet at han levde med sterke ryggsmerter. Så istedenfor å ignorere utskjellingen, svarte Sarah Silverman helt overraskende: «Du må ha mye smerter».

12 MILLIONER HJELPERE
Utvekslingen som fulgte skulle forandre mannens liv: Komikeren fikk med seg sine 12 millioner følgere til å anbefale en lege i San Antonio, og fulgte opp Jamrozy så han kom seg til en MR-undersøkelse. Jamrozy, viste det seg, hadde fem prolapser i ryggen og ikke helseforsikring. Silverman betalte undersøkelsene og behandlingen. Jamrozy hadde nå sluttet helt å være et troll, og bestemte seg for å gi tilbake noe av det han selv hadde fått: Han satte i gang en stor spleis for at andre med ryggsmerter også skulle få den hjelpen han hadde fått. Sarah Silverman delte den til sine følgere, så pengene strømmet inn. Nå hadde den sinte mannen fått 12 millioner hjelpere og en ny venn. Den dag i dag sender Sarah og Jeremy hverandre meldinger.
«Det hun sa til meg var kraftigere enn det måneder med terapi kunne gjøre for meg. Altså, hun bare brøt meg helt ned til jeg var blitt en ydmyk og snill og positiv person. Hun avvæpnet meg», har Jamrozy sagt etter hendelsen.

DET SNILLE INTERNETTET
Så ja, det går an! Og ja, det finnes beviselig steder på internett hvor sola skinner dag og natt. Det er de koselige nettforaene, hvor folk gjør hverandre snillere.
De siste 15 årene har Cathrine Finstad drevet nettstedet Norske Hemmeligheter. Hun samler på hemmeligheter som folk har sendt til henne anonymt, deretter illustrerer hun dem og legger dem ut på Instagram og på siden norskehemmeligheter.no. Og selv om hemmelighetene som postes er mørke og vonde, svarer alltid følgerne av Norske Hemmeligheter med omsorg. De trøster og oppmuntrer i kommentarfeltet. «Man kommer ingen vei ved å snakke stygt til (eller om) seg selv, iallfall. Ikke glem at du er verdifull akkurat som du er. Snakk til deg selv slik som du ville snakket til en bestevenn» skriver en av følgerne under en hemmelighet som handler om å ikke klare å gå ned i vekt.

Hemmelighetene her inne handler om alt mulig skambelagt.
- Som da jeg la ut en hemmelighet rundt brystkreft, da poppa det fram hundrevis av damer i kommentarfeltet som delte konkrete tips om myke gensere for deg med en arrete pupp, og erfaringer fra behandling. Det blir en vegg av kjærlighet! Jeg har fått tilbakemeldinger fra personer som har sendt inn en slik hemmelighet og møtt den gode responsen, og de forteller at meldingene har gitt håp og skapt endring i livet. Så det betyr at det å være snill på nettet faktisk endrer verden til det bedre!, mener Finstad.
Hun tror at det å be åpent om hjelp på nettet får frem det beste i folk - vi liker jo egentlig å hjelpe hverandre.
- For å gjøre nettet til et bedre sted, må vi passe på at de bra folka ikke bli skvisa ut. Det er lett å bli stille i frykt for alt gørret. Hvis vi som er snille heier frem hverandre, vil vi kanskje vinne noen troll over til den rette siden, når de ser hvor mye mer vi får ut av å kommunisere på en allright måte?, tror hun.

MEGA-VIRALT
Det er en grunn til at disse fortellingene er varmende solskinnshistorier: De er unntakene. Algoritmer drives av sterke følelser, og det finnes ikke noe sterkere enn sinne og forakt og kontroverser. Det er derfor de opphetede diskusjonene oftere dukker opp i feeden din enn de litt lavmælte utsagnene. Jo mer moderat, jo mindre vil det spres. Hatet, derimot, kan nå ut til hele verden.
Christine Marie Jentoft har fått føle hvordan det er å bli gjenstand for et globalt hat på
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt