AddToAny

Starten på slutten for kunstens egenverdi i skolesekken?

Rapporten DKS og Kulturtanken argumenterer sterkt for mer samspill med skolen. - DKS' oppgave er ikke først og fremst å være fagrelevant, men å levere forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet, sier lærer og utøver.
Det er ikke noe i evalueringsrapporten DKS og Kulturtanken (Oxford Resarch, offentliggjort 31. mars), som direkte bestiller en pedagogisering av Den kulturelle skolesekken (DKS). Rapporten begrenser seg til å anbefale å «knytte DKS til læreplanens overordnede del».

Selv om skolens nye læreplanverk, innført trinnvis fra 2020, har gjort skolen mer nysgjerrig på hvordan kunst- og kulturmøter kan bidra til elevenes danning og utdanning, og Kulturtanken ikke vil legge læreplantilpasningen på den enkelte DKS-artisten, så finnes det de som advarer mot en forskyvning fra kunst mot pedagogikk.

Rapporten DKS og Kulturtanken argumenterer sterkt for mer samspill med skolen. - DKS' oppgave er ikke først og fremst å være fagrelevant, men å levere forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet, sier lærer og utøver.

Målet om å knytte DKS til læreplanen er på langt nær ny. Den kommer, som utredningen også peker på, blant annet frem i mandatet Kulturtanken har fra regjeringen som ber om samspill med skolens læreplaner.

Rapportforfatterne fra Oxford Research og Høgskulen på Vestlandet, skriver selv at DKS-utøvere uttrykker «uro for at læreplanens posisjon vil svekke kunstens autonomi», og legger til at det «trolig alltid være en viss friksjon, men utviklingen går i riktig retning» når mulighetene for nærmere samarbeid mellom skole og DKS behandles i utredningen.

30 år gammelt tema

Øystein Strand, som har ledet Kulturtanken de siste tre årene, og har bakgrunn som musiker og produsent av skolekonserter, kjenner problemstillingen - å knytte DKS nærmere skolen - godt fra før.

- Allerede da jeg jobbet som skolekonsertprodusent på 1990-tallet var dette et tema. Vi har snakket mye om dette problemet, men nesten aldri med skolen til stede, sier han.

Likevel mener Strand ikke at Oxford Research-utredningen slår inn åpne dører.

- Man har aldri klart å gjøre noe særlig med denne utfordringen de siste 25 årene. DKS er enormt viktig for kunstsektoren og for kunstnere, men engasjementet er ikke det samme i skolesektoren.

(fortsetter under)

- Dette var nettopp bakgrunnen for endringen som ble gjort i 2015-16, sier Strand, og viser til omleggingen av Rikskonsertene, flytting av arbeidsoppgaver og budsjettmidler til fylkeskommunene, og etableringen av Kulturtanken som sentralt, faglig organ for alle kunst- og kulturuttrykkene i DKS.

Skurr i forholdet

Strand viser til hvordan den mildt sagt manglende entusiasmen for DKS ikke bare fantes i skolen, men spredte seg langt inn i regjeringskontorene.

- Det var litt krise rett og slett. I etterpåklokskapens lys har jeg sett at denne kriseforståelsen på ingen måte var til stede i kultursektoren.

Men Strand tror ikke at det ligger an til noen form for «pedagogisering» av DKS, i den forstand at det vil komme krav om at alle kunstmøter skal inngå som en del av undervisningen i skolens fag konkret. Dette til tross for at utredningen klart snakker om å knytte DKS til læreplanen, om enn i overordnet betydning.

- Uansett er det ingen i Kulturtanken, U

Les mer

Flere saker fra Kontekst

«Opphavsretten slik den er utformet i dag må knyttes til et rettslig subjekt», skriver Hans Ole Rian i dette innspillet til kultur- og likestillingsdepartementet.
Kontekst 30.05.2023
Prisen omsider delt ut etter at alt-var-nedstengt. published | author Redaksjonen Alle-kan-synge-prisen 2021 går til Linn Andrea Fuglseth, dirigent for Bolteløkka Jentekor, skriver Alle-kan-synge i en pressemelding.
Kontekst 26.05.2023
En noe forsinket gratulasjon. published | author Redaksjonen Tidligere denne måneden ble Flagstadprisen tildelt operasanger Ingegjerd Bagøien Moe.
Kontekst 26.05.2023
Malin Pettersen gjester Einar Stray i Popkammeret. Malin Pettersen kunne bare ha ridd inn i Nordicana-solnedgangen etter et tiår med priser, TV-opptredener og godord fra innsiden og utsiden av den amerikanske countrybransjen.
Kontekst 25.05.2023
- Jeg kan være utrolig ineffektiv, sier jazzsaksofonist Harald Lassen.
Kontekst 24.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt