AddToAny

Soppdyrking i byen

Soppdyrking i byen
Gjenbruk av ressurser motiverer Siri Mittet. I 2014 etablerte hun Gruten for finne ut hvordan hun kunne utnytte all kaffegruten som ble kastet på kaffebarer og restauranter i Oslo. Det er ikke småtterier.
BARE I OSLO er det ti tonn med grut som kastes hver eneste dag forteller Siri Mittet. Blant anonyme og lukkede industribygg på Vollebekk Fabrikker holder soppgården til Gruten til. Siri forteller at soppdyrking er noe av det første som kommer opp, dersom du søker på informasjon om hvordan kaffegruten kan gjenbrukes. Østerssopp spesifikt. Det er et krevende dyrkingsmedium og det er ikke så mange andre arter enn de fra østerssoppslekten som trives i kaffegrut. - Jeg tenkte wow! Det kan bli til gourmetsopp, sier Mittet.

VEIEN FRA KAFFEGRUT til østerssopp var hverken kort eller rett. Hun begynte å sette seg inn i hvordan soppen skulle dyrkes. Det var ingen andre som drev med soppdyrking i større skala her i Norge. Hun måtte til utlandet. Dessuten var det vanskelig å finne lokaler. Gårdeiere i byen var ikke spesielt begeistret over soppdyrking i sine lokaler. De hadde nok ikke matsopp i tankene når de avviste forespørselen, men det er likevel nok til å ta motet fra en gjenbruksentreprenør.
Mittet begynte derfor med å lage såper og kroppsskrubb av kaffe gruten.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Det er sesong for innhøsting, og vi vil fange smaken av landskapet rundt oss, ikke bare på tallerkenen, men også i glasset.
Ren Mat 07.09.2021
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Ren Mat 07.09.2021
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
Ren Mat 07.09.2021
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
Ren Mat 07.09.2021
Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Ren Mat 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt