AddToAny

Soppdyrking i byen

Soppdyrking i byen
Gjenbruk av ressurser motiverer Siri Mittet. I 2014 etablerte hun Gruten for finne ut hvordan hun kunne utnytte all kaffegruten som ble kastet på kaffebarer og restauranter i Oslo. Det er ikke småtterier.
BARE I OSLO er det ti tonn med grut som kastes hver eneste dag forteller Siri Mittet. Blant anonyme og lukkede industribygg på Vollebekk Fabrikker holder soppgården til Gruten til. Siri forteller at soppdyrking er noe av det første som kommer opp, dersom du søker på informasjon om hvordan kaffegruten kan gjenbrukes. Østerssopp spesifikt. Det er et krevende dyrkingsmedium og det er ikke så mange andre arter enn de fra østerssoppslekten som trives i kaffegrut. - Jeg tenkte wow! Det kan bli til gourmetsopp, sier Mittet.

VEIEN FRA KAFFEGRUT til østerssopp var hverken kort eller rett. Hun begynte å sette seg inn i hvordan soppen skulle dyrkes. Det var ingen andre som drev med soppdyrking i større skala her i Norge. Hun måtte til utlandet. Dessuten var det vanskelig å finne lokaler. Gårdeiere i byen var ikke spesielt begeistret over soppdyrking i sine lokaler. De hadde nok ikke matsopp i tankene når de avviste forespørselen, men det er likevel nok til å ta motet fra en gjenbruksentreprenør.
Mittet begynte derfor med å lage såper og kroppsskrubb av kaffe gruten.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt