AddToAny

Sommerjobb? Her er seks gode råd til deg som er fersk i arbeidslivet

Sjekk tipsene fra LOs sommerpatrulje! I sommer skal over hundre tusen arbeidstakere under 20 år ut i jobb. Mange for første gang. Bjarne Lagesen er leder for LOs sommerpatrulje og har gode råd.
Da Karina krasja firmabilen i sin første jobb, ga sjefen henne skylda. Hør hvordan det gikk i en nye episode av podkasten Rørsla:

1. Sørg for å ha en arbeidskontrakt

Kontrakten skal si noe om lønn, arbeidstid og hvor mye du skal jobbe. Lagesen understreker at arbeidsgiver ikke kan kreve at du jobber mer enn det som står avtalt i kontrakten.

- Da bør arbeidsgiver i så fall gi deg en større kontrakt, og øke stillingen din fra for eksempel 50 prosent, sier Bjarne Lagesen.

Pass også på at du får lov til å jobbe så mye som kontrakten din sier du skal få jobbe. Står det 30 timer i uka i kontrakten din, så har du krav på disse timene.

2. Du skal ha overtidsbetaling

Hvis du jobber overtid, skal du ha overtidsbetalt. Overtidstillegget skal være på minst 40 prosent av timelønna di, men har arbeidsplassen tariffavtale, kan overtidstillegget være høyere.

- Det er nok veldig få arbeidsgivere som ikke vet at man skal betale overtid når ansatte jobber overtid. Likevel ser vi at nesten 7 prosent ikke fikk overtidsbetalt i fjor, sier Lagesen.

I hotell- og restaurantbransjen lå tallet på over 15 prosent. Lagesen mener de fleste tilfellene handler om at arbeidsgiver ønsker å spare penger.

Hvis du er under 18 år, skal du ikke jobbe overtid - det har ikke arbeidsgiver lov til å kreve.

Bjarne Lagesen er leder i LOs sommerpatrulje

Rikke Jeppsson

3. Få vite hvem som er verneombud

Det er viktig at ansatte vet hvem de skal kontakte hvis de har utfordringer knytta til helse, miljø og sikkerhet. Hvis du oppdager noe som kan føre til ulykker eller helsefare, bør du si fra til verneombudet på jobb.

- Unge arbeidstakere er blant de høyest representerte i skade- og dødsstatistikk i arbeidslivet, sier Lagesen.

Arbeidsgiver har plikt til å informere om hvem som er verneombud på arbeidsplassen, men mange informerer aldri.

- Dette er bruddet som oftest går igjen, sier Lagesen.

4. Tør å si ifra

- Det kan være vanskelig å si ifra om forhold på arbeidsplassen, spesielt hvis du er helt ny i en sommerjobb. Men du skal alltid kunne si ifra, forteller Lagesen.

Hvis du har spørsmål knytta til kontrakten din, lønn eller situasjoner på jobb, så oppfordrer Lagesen deg til å snakke med arbeidsgiver, kolleger, tillitsvalgt eller verneombud.

5. Organiser deg

Som medlem i et forbund er det muligheter til å få hjelp hvis det er ting du synes er vanskelig å si ifra om selv, forklarer Lagesen.

- Det er en av grunnene til at fagbevegelsen eksisterer, sier han, og oppfordrer til å ta kontakt med patruljen eller LO.

De kan også hjelpe deg med å finne ut hvilket forbund som organiserer ansatte i din bransje.

6. Krev tariffavtale

Arbeidsplasser med en tariffavtale har sjeldnere brudd på arbeidsmiljøloven enn arbeidsplasser uten tariffavtale, forklarer Lagesen.

- Det er nesten en dobling i brudd på de plassene uten tariffavtale enn med. Og for å få en tariffavtale, så må man jo være fagorganisert og kreve en tariffavtale, sier han.

Lagesen oppfordrer ansatte til å organisere seg og kreve en avtale, og mener det er gunstig for å spre kunnskap blant arbeidsgivere.

- Med en tariffavtale har du også tillitsvalgte på en arbeidsplass, og de kan reglementet. Da lærer også arbeidsgiveren hva som er rett og galt, sier Lagesen.

Image-text:

Det blir avdekket flest brudd på arbeidsmiljøloven i hotell- og restaurantbransjen, ifølge LOs sommerpatrulje.

Colourbox

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt