AddToAny

Solen er kanarifuglen i rommet

Solen er det mest berømte, men også det mest sårbare av Edvard Munchs monumentale malerier i Aulaen. I sommer er maleriet blitt tilstandsvurdert og konservert.
Innerst i Universitetets aula arbeider fire studenter på et stillas. I snart tre og en halv uke har de registrert skader, fjernet støvpartikler, limt fast original maling og jevnet ut buler på maleriet Solen. Alt under kyndig ledelse av malerikonservator Katrine Scharffenberg.

Til stede denne dagen er også professor i konservering Tine Frøysaker som siden 2005 har ledet aulaprosjektet, som har som målsetting å bevare Munch-maleriene.

Bakgrunnen for prosjektet, som er et samarbeid mellom Institutt for arkeologi, konservering og historie og Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo, er at det før UiOs 200-årsjubileum i 2011 ble satt i gang arbeider i universitetsbygningene på Karl Johan som fikk store konsekvenser for maleriene i Aulaen.

Mennesker avgir varme, fuktighet og støv

Siste gang Solen ble undersøkt og konservert var i 201 8. Det er ifølge Frøysaker flere årsaker til at det ikke bør gå mer enn fem år mellom hver gang dette maleriet undersøkes.

Plasseringen på fondveggen innerst i salen gjør at Solen er det maleriet i Aulaen som i størst grad er eksponert for lys og varme. Det handler også om måten maleriet er malt på.

Når salen fylles opp av mennesker, øker temperaturen i rommet. I tillegg til at menneskene avgir varme, avgir de også fuktighet og store mengder støv. Det dreier seg både om små hudpartikler og om støv fra klær.

- Spesielt yttertøy bidrar til at det kommer inn store mengder med bystøv, og er det vått ute, bringer yttertøyet også mye fuktighet inn i salen, bemerker Frøysaker, som benytter anledningen til å komme med et ønske.

- Et av de viktigste tiltakene universitetet kan gjøre for å bevare maleriene, er å innrede en betjent garderobe i vestibylen slik at vi unngår at folk tar yttertøyet med inn i salen, sier hun.

Fra undertrykk til overtrykk

De klebrige sotpartiklene i bystøvet er spesielt skadelige.

- Lufta i Oslo har vært ekstremt skitten, og bildene er blitt renset alt for mange ganger allerede, konstaterer Frøysaker.

Hun forteller at metoden som ble brukt på 1900-tallet var å rense bildene med klebrig loffdeig. I tiden før jubileet ble maleriene renset med tørre polyuretan-svamper.

Men de siste årene er problemet med sot blitt kraftig reduse

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Animasjonsfilmen «Skal du delta i forskning? Dette bør du vite!» skal hjelpe forskere med å sikre at barn og unge i Europa forstår sine rettigheter som forskningsdeltakere.
Uniforum 28.09.2022
Etiopia skjøv vekk urfolkskunnskapen og erstattet den med vestlig utdanning. UiO-æresdoktor - og eks-statsråd i det borgerkrigsherjede landet - mener det der kan ligge både årsak og løsning på konflikten.
Uniforum 27.09.2022
I høst blir fontenen på Frederikkeplassen og Arkimedes basseng foran Sophus Lies auditorium rehabilitert. Men hvor kommer egentlig navnet Arkimedes basseng fra?
Uniforum 26.09.2022
Oswald Schmiedeberg pris for farmakologi ble utdelt 23. september til UiO-professor Dr. Jens Pahnke fra Institutt for klinisk medisin/ Avdeling for patologi. Det skjedde ved Drug Discovery Conference 2022 (DDC2022) i Riga.
Uniforum 26.09.2022
Språkfagene dominerer bunnen av søkerlista. - Det trengs en økt oppmerksomhet, mener HF-dekanen.
Uniforum 26.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt