AddToAny

Sola skaffer strøm til landsbygda i Zimbabwe

Sola skaffer strøm til landsbygda i Zimbabwe
I fem år har solkraft vært Marilyn Gotoras eneste strømkilde. Hun er ikke den eneste. Strømunderskudd og manglende tilgang til strømnettet er blant årsakene til at fornybar energi blir stadig vanligere på landsbygda i Zimbabwe.
Marylin Gotora har fått lys i stråhytta si i landsbyen Gwamatenga langt ute på landsbygda i Zimbabwe. Ikke bare det, hun har også strøm til å lade familiens mobiltelefoner.

Den 38-årige tobarnsmora har to solcellepaneler montert over stråtaket på huset sitt. Det gir lys i huset når det er mørkt. Det gir henne også en liten tilleggsinntekt fra andre landsbyboere som ikke har tilgang på elektrisitet, og som derfor kommer til henne for å lade opp telefonene sine.

- Jeg dyrker grønnsaker for salg, og har hatt mulighet til å installere solcellepanel, som du ser. Folk betaler meg en liten sum for å lade opp telefonene sine. Jeg er fornøyd med disse små forbedringene i livet mitt, sier Gotora til Bistandsaktuelt.

Blir stadig mer utbredt på landsbygda

Uten tilgang til det nasjonale strømnettet, og med et økende strømunderskudd på landsbasis, har mange zimbabwere på landsbygda gjort som Gotora og skiftet til solenergi.

Solenergi har også blitt løsningen for 26 år gamle Melen Ngwenya. Hun bor i Shayamavhudzi, en annen landsby i Mwenezi-distriktet s

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

MENINGER: Jeg savner at norsk presse gir oss et globalt blikk på følgene av pandemien, skriver artikkelforfatter Jon Frydenborg. Han viser blant annet til de store konsekvensene pandemien har hatt for skolebarn i fattige land.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
MENINGER: Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoners årlige rapporter gir detaljrike øyeblikksbilder, men tilbyr sjelden mer langsiktige analyser.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
- Jeg tror det kan skje noe spennende i møtet mellom redaksjonens solide fagkompetanse og det bredere utenriksblikket jeg tar med meg fra NRK, sier Elisabeth Onsum, ny redaktør i Bistandsaktuelt.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
FILMFESTIVAL: Vi er vitner til utrolige mengder død og lidelse gjennom nyheter og dokumentarfilm. Men hva skal du gjøre med alt du ser og hva hjelper det å vite?
Bistandsaktuelt 02.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt