AddToAny

SMÅPRAT SOM SVIR

En ubetenksom kommentar kan prege oss i årevis - til og med resten av livet. Slik blir hverdagspraten god og inkluderende.
Vi har alle fått dem - kommentarer som treffer akkurat der det gjør vondest. Noen er godt ment og kommer bare skjevt ut. Andre er kanskje ikke fullt så godt ment.
- En av de verste kommentarene jeg fikk da jeg prøvde å bli gravid, var: «Du må ikke vente for lenge med å få barn, da.» Den er vond. Ikke bare ligger det en forventning der om at det eneste riktige er å få barn - det er også en antakelse om at du ikke skjønner at klokken tikker, sier Cecilie Hoxmark (50).
Cecilie er utdannet biolog og har tidligere jobbet i legemiddelbransjen. Hun brukte ti år av livet på å prøve å få barn. Da hun endelig ble gravid med trillinger, mistet hun dem nesten halvveis i svangerskapet. I dag lever hun av å holde kurs og foredrag for andre ufrivillig barnløse og deres pårørende, gjennom det hun har kalt Prosjekt Åpenhet.
- Jeg tror ikke at slike kommentarer er vondt ment. Samtidig setter de jo spørsmålstegn ved den andres valg. Som samfunn har vi definert at den beste måten å leve livet på, er i en kjernefamilie. Når noen faller utenfor den normen, blir de annerledes - og det igjen fører gjerne til spørsmål og kommentarer.

HEIER PÅ SMÅPRATEN
Cecilie har avfunnet seg med at hun aldri kommer til å bli mamma. I dag går det greit, men lenge syntes hun det var vanskelig å få spørsmål om hun hadde barn.
- For ikke å snakke om oppfølgeren: «Du hadde kanskje ikke lyst på barn?» sier hun og ler av hvor absurd det føles.
- Andre får spørsmål som «Har du bare ett barn?» og «Skal du ikke ha flere?» Det er veldig ubetenksomme spørsmål å komme med, for man aner ikke hva som ligger bak. Hvis jeg spør noen hva de jobber med, og det viser seg at de nettopp har mistet jobben eller er langtidssykemeldt, vet jeg jo at de ikke får det noe godt etterpå.
I noen av spørsmålene og kommentarene fra folk som selv har barn, kan det også ligge en slags misunnelse, mener Cecilie.
- Uttalelser som «Det må være deilig med så mye frihet, da» og «Det er ikke bare enkelt å ha barn heller», går igjen. De skulle bare visst hvordan jeg og mange andre så gjerne skulle ha stilt opp på dugnader og kjørt barna våre hit og dit!
Cecilie etterlyser mer oppfinnsomhet i møte med nye mennesker.
- Må vi alltid spørre hverandre om barn og jobb? Hva med å stille litt andre bli kjent-spørsmål, som: «Hva brenner du for?» og «Hva er det som gjør deg glad?» Jeg har forresten et standardsvar som jeg bruker når jeg får barnespørsmålet. «Nei, jeg har ikke barn, og det er en lang historie som jeg kan fortelle hvis vi blir bedre kjent», pleier jeg å si. Da blir det gjerne stille noen sekunder, før jeg kanskje får noen gode oppfølgningsspørsmål - eller vi begynner å snakke om noe annet.
- Er det noen spørsmål vi aldri bør stille? - Nei, det blir for strengt. Mange forteller meg at de ikke ønsker å bli spurt om de har barn, men jeg heier på småpraten og synes ikke vi kan diktere hva andre skal spørre om. Jeg er mer opptatt av at samtalen flyter godt videre selv om spørsmålet stilles - og der må begge parter ta ansvar.

UAKTSOMME OVERTRAMP
Psykologspesialist Karen Kollien Nygaard bekrefter at ubetenksomme spørsmål og kommentarer gjerne kommer når noen skiller seg litt ut.
- Hjernen vår er bygd for å plassere inntrykk i kategorier, slik at vi får opp farten på tenkningen. Mye av dette går automatisk. Fordelen er at vi får kapasitet til å håndtere ting som ikke er forventet, men ulempen er at vi tenker mer «boksete».
Vi har alle ubevisste fordommer, forklarer psykologen.
- Vi ser etter ulikheter i stedet for likheter. Vi tenker vi - dem, kjent - ukjent og innenfor - utenfor. Når jeg hjelper til under arbeidskonflikter, for eksempel, prøver jeg alltid å få partene til å se likhetene seg imellom i stedet for å grave i hva de er uenige om. «Hvem er mennesket som sitter overfor deg», spør jeg da.
- Hva er det verste vi kan si til hverandre?
- Det verste er de uaktsomme overtrampene vi gjør når vi ikke vet noe om den andre. Å komme med sterke meninger eller å slenge inn noen kommentarer fra siden kan få store konsekvenser om du ikke kjenner den andre personen.
Psykologspesialisten mener det er tre spørsmål vi bør stille oss når vi har noe på hjertet: Er dette nyttig for den andre personen? Er det nødvendig - og er det snilt?

- De fleste av oss er ikke ubetenksomme med vilje, vi er bare mest opptatt av oss selv. Vi tror at folk vil reagere på det vi sier på samme måte som vi selv ville ha gjort, men innser du at det ikke stemmer, er mye gjort.

HYGGELIG MENT, MEN ...
Lamin Frank Coker (34), kanskje bedre kjent som Laminofly, er personlig trener og wellness coach. På kundelisten hans står blant andre skuespiller Agnes Kittelsen og komiker og programleder Else Kåss Furuseth, som begynte å trene i forbindelse med NRK-serien Helsekost Furuseth.
- Jeg er veldig bevisst på hva jeg sier til kundene mine, så jeg kan ikke komme på noe jeg har sagt som kunne ha ødelagt motivasjonen deres. Men jeg har fått noen morsomme kommentarer på gymmen selv, da. Her om dagen var det en dame som sa: «Shit, jeg hadde aldri trodd at
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

SKILSMISSEN OG DENS BARN ORGANDONASJON - pisk eller gulrot DITT VIKTIGSTE FELLESSKAP ER MED DEG SELV VENNSKAP PÅ TVERS AV KRIG
Fri tanke 06.06.2024
Skilsmisse er vanlig. Men i hver enkelts liv er det ekstraordinært. Hva gjør det med oss?
Fri tanke 06.06.2024
Jeg som skriver dette er en 37 år gammel trebarnspappa, fremtids- og teknologioptimist, humanist og nevrolog. Til daglig jobber jeg ved Sykehuset i Vestfold.
Fri tanke 06.06.2024
Nei, frivillighet er det beste. Men da må du snakke åpent med dine nærmeste om liv og død.
Fri tanke 06.06.2024
GURO HOFTUN (født 1970). Journalist og forfatter. Hun har skrevet romanene
Fri tanke 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt