AddToAny

Slik vil de forandre «gamle-landet»

Slik vil de forandre «gamle-landet»
Samina Ansari fra Drammen har flyttet til Kabul og jobber for å styrke demokratiet. Hun er en av mange barn av innvandrerforeldre som brenner for å hjelpe befolkningen i hjemlandet.
Vi har møtt fire unge norsk-afghanere som hver på sin måte vil bidra til et bedre Afghanistan.

Klokka er 18 og høstmørket har senket seg over Tøyen i Oslo. Men i 5. etasje i Kolstadgata 1 er lysene på. Afghanistankomiteens lokaler er fulle av folk denne tirsdagskvelden i oktober. De fleste er unge norsk-afghanere.

Det er utviklingen i Afghanistan og unge afghaneres rolle i fredsprosessen som står på dagsordenen. Debatten er livlig og engasjementet for «hjemlandet» er sterkt. Også blant mange av de som har tilbrakt hele eller mesteparten av livet sitt i Norge.

Bistandsaktuelt har snakket med fire unge norsk-afghanere som var på møtet, eller som fulgte det på nett. De har forskjellige historier og forskjellig bakgrunn. Men det de har felles, er et bankende hjerte for «gamlelandet», Afghanistan.

Samina Ansari fra Drammen jobber med kvinners rettigheter og å styrke det afghanske demokratiet. Hun bor for tiden i Kabul.

- Kjemper for norske verdier

28 år gamle Samina Ansari ble født under borgerkrigen i Afghanistan i 1991. Sammen med mor, far, lillesøster og to brødre flyktet Samina til Norge via Pakistan. De slo seg ned i Troms, men flyttet senere til Drammen.

Allerede som ung begynte Samina å interessere seg for landet hun hadde flyktet fra. Spesielt hvordan jentene hadde det der.

- Mamma og pappa fortalte meg hvor vanskelig mange kvinner hadde det og hvor stor forskjellen var fra Norge. Jeg var bare 8-9 år da jeg innså at dette var dypt urettferdig, sier hun.

Samina har studert i Oslo, Nederland, Frankrike og USA. Allerede dagen etter at hun leverte sin siste eksamensoppgave, satt hun på et fly til den afghanske hovedstaden Kabul, hvor det ventet en jobb som foreleser ved Det amerikanske universitetet.

Samina har også jobbet for den liberale muslimske hjelpeorganisasjonen Aga Khan. Nå arbeider hun for Drops, en tankesmie som blant annet jobber for å styrke demokratiet og kvinners rettigheter.

- Hvordan er det å jobbe i Kabul nå?

- Det er veldig spennende og interessant. Men det er også mange begrensninger. Sikkerheten er et stort problem. Jeg kan alltids reise til Norge, men jeg bekymrer meg mye for venner og kollegaer.

- Hva tenker folk i Kabul om fredsprosessen?

- Mange unge afghanere har liten tillit til prosessen, som har vist at mange ledere er mer opptatt av egen posisjon enn av fred. Jeg og mange andre er livredde for Taliban og at Vesten skal gi opp rettighetene som er kjempet fram. J

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt