Kjøkkenskriveren
23.06.2020
DU har kanskje hørt historien: Et par sitter på restaurant og spiser en bedre 3-retters middag. Midt i forretten kommer kelneren bort og spør de to gjestene om alt er slik det skal være.
Paret svarer at maten smaker fortreffelig, men stusser litt hvorfor kelneren bare blir stående ved bordet. Da sier han: Men hvorfor tar dere ikke bilde av maten?
Sånn har det blitt. Mange av oss tar bilder av ting som omgir oss daglig. Et knips er heller ikke bare et knips - historien fra restauranten viser at et mobilfoto kan oppleves som en anerkjennelse. For kokker og andre matinteresserte er det naturlig å ha blikk for lekre råvarer, en dandert tallerkenen som noen har lagt sin sjel i eller av et fint dekket bord. Vi eksponeres for drøssevis av slike bilder hver eneste dag i sosiale medier, aviser og magasiner. Det er lett å bli motløs når man prøver å kopiere det som fotografer klarer å gjenskape. Da er det viktig å huske at proffene i tillegg til fotokunnskap gjerne har tipp topp utstyr og har lagt alt til rette for gode lysforhold. Det er også viktig å vite at maten vi ser på slike bilder ikke alltid er spiselig. Den piskete kremen kan være erstattet med barberskum for å gi en ekstra hvithet og glans, den grillede biffen kan være penslet med skokrem. Det søte som drypper over pannekakene er ikke nødvendigvis sirup, men olje kjøpt på bensinstasjonen.
BEVEG DEG
Selv proffene har oppdaget hvor spennende det er å fotografere med mobilen. Solveig Grande har 15 års erfaring som fotograf. Hun har fotografert både interiør, mat og portretter for bøker og magasiner. I dag sprer hun gjerne kunnskapen sin og holder kurs for amatører i hvordan fotografere med speilreflekskamera, men også hvordan mobilen kan brukes til å ta gode bilder. Selv synes hun det er gøy å ta bilder med mobil. Som hun sier:
- Jeg måtte oppdra meg selv litt da jeg begynte å fotografere med mobilen. Jeg følte at jeg knipset mer enn jeg fotograferte.
Det er lett å kjenne seg igjen. Ingen ønsker å fylle minnekortet med kjedelige og dårlige bilder. Hennes generelle tips til å bruke mobilen som fotoverktøy handler først og fremst om posisjon, altså hvordan man holder mobilen. Grande tipper at 90 prosent av alle mobilbilder som blir tatt skjer med kameraet i brysthøy
Gå til medietSånn har det blitt. Mange av oss tar bilder av ting som omgir oss daglig. Et knips er heller ikke bare et knips - historien fra restauranten viser at et mobilfoto kan oppleves som en anerkjennelse. For kokker og andre matinteresserte er det naturlig å ha blikk for lekre råvarer, en dandert tallerkenen som noen har lagt sin sjel i eller av et fint dekket bord. Vi eksponeres for drøssevis av slike bilder hver eneste dag i sosiale medier, aviser og magasiner. Det er lett å bli motløs når man prøver å kopiere det som fotografer klarer å gjenskape. Da er det viktig å huske at proffene i tillegg til fotokunnskap gjerne har tipp topp utstyr og har lagt alt til rette for gode lysforhold. Det er også viktig å vite at maten vi ser på slike bilder ikke alltid er spiselig. Den piskete kremen kan være erstattet med barberskum for å gi en ekstra hvithet og glans, den grillede biffen kan være penslet med skokrem. Det søte som drypper over pannekakene er ikke nødvendigvis sirup, men olje kjøpt på bensinstasjonen.
BEVEG DEG
Selv proffene har oppdaget hvor spennende det er å fotografere med mobilen. Solveig Grande har 15 års erfaring som fotograf. Hun har fotografert både interiør, mat og portretter for bøker og magasiner. I dag sprer hun gjerne kunnskapen sin og holder kurs for amatører i hvordan fotografere med speilreflekskamera, men også hvordan mobilen kan brukes til å ta gode bilder. Selv synes hun det er gøy å ta bilder med mobil. Som hun sier:
- Jeg måtte oppdra meg selv litt da jeg begynte å fotografere med mobilen. Jeg følte at jeg knipset mer enn jeg fotograferte.
Det er lett å kjenne seg igjen. Ingen ønsker å fylle minnekortet med kjedelige og dårlige bilder. Hennes generelle tips til å bruke mobilen som fotoverktøy handler først og fremst om posisjon, altså hvordan man holder mobilen. Grande tipper at 90 prosent av alle mobilbilder som blir tatt skjer med kameraet i brysthøy