AddToAny

Slik fungerer traktorens trinnløse transmisjon

De fleste av dagens traktorinteresserte har fått erfare de trinnløse transmisjonenes fortreffelighet, men få av oss vet vel helt hvordan kreftene overføres fra motor til hjula på maskina. I denne utgavens Traktorskole gir vi deg svaret.

Sjøl om International Harvester introduserte hydrostatisk drift på sin modell 84 Hydro allerede i 1978, er det tyske Fendt som med rette kunne sies å være den trinnløse transmisjonens far, i alle fall i komersiell sammenheng. I 1995 introduserte de sin revolusjonerende Vario-transmisjon, hvor en kunne velge i et uendelig antall hastigheter, uten å måtte dra i en girspak. Og dette uten større problemer, takket være en kombinasjon av mekanisk og hydraulisk overføring.

Det mest interessante er imidlertid at ideen om en kombinasjon av mekanisk og hydraulisk framdrift, først skal ha blitt født i smia hos en tysk gårdbruker. Gjennom å sette sammen to bakaksler, hvor den ene dro hjula og den andre ble kobla til traktorens motor, klarte han å skape et system hvor en kunne kjøre trinnløst fra stillstand til topphastighet. På akselen fra motoren satte han en hydraulikkmotor, hvor oljestrømmen ble strupa via ei kran inn på pinjongen. Takket være differensialen, kunne han velge forholdet mellom mekanisk framdrift og hydraulisk struping. Differensialen er konstruert slik at kreftene tar minste motstands vei. Sto hydraulikk­motoren med full oljegjennomstrømning, ble traktoren stående stille. Jo mer olja ble strupa, jo mer bremsa oljemotoren, og krafta ble gradvis overført til drivende bakaksel. Så enkelt, og så genialt!

Selvfølgelig har det skjedd en stor utvikling ifra det tyske geniets ideer, men prinsippet med å forene hydraulisk og mekanisk kraftoverføring, har inspirert de aller fleste større traktorprodusenter til å finne holdbare og gode løsninger for å komme unna girspaken. Vi har vært i kontakt med flere av landets produktspesialister for traktormerker, hvor trinnløse versjoner går som varmt hvetebrød, og har forsøkt å forklare prinsippene på en lettfattelig måte, hvor poenget er at vanlige folk skal forstå virkemåten.

Den mekaniske girkassa

Ei girkasse uten hurtiggir fungerer helt mekanisk gjennom endring av posisjonen på girspaken. Ved å bevege girspaken, sklir drev av ulik størrelse inn i hverandre, og hastighetsforholdet mellom motorens turtall og utgående aksel til differensial og hjul, endres.

Krafta kommer fra motoren gjennom en inngående aksel som fries ut, det vil si at den slutter å rotere idet kløtsjen trampes inn. Girkassa inneholder to aksler, hvorav den ene har faste drev. På fagspråket kalles denne kubbe. Den andre akselen har drev som roterer fritt. Under girspakene finnes såkalte skifte­gafler. Girstanga beveger skiftegaffelen fram og tilbake, og bringer valgt drev på akselen hvor drevene løper fritt, i inngrep.

Måten drevene blir brakt i inngrep på, varierer. I ei usynkronisert girkasse flyttes selve tannhjulet fram og tilbake på akselen. Ved gir­ing vil derfor drevene på kubben ha en annen hastighet enn drevene på den frittløpende akselen, og forholdet må utlignes manuelt ved hjelp av turtallsendring og dobbeltkløtsjing.

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt