AddToAny

Slik frigjorde Patima 5000 slavearbeidere

Den thailandske mannen er på byen for å finne seg en jente. Han blir dopet og våkner opp på et båt som driver ulovlig fiske langt til havs. En annen lokkes med jobb på en rekefabrikk. Han blir fratatt id-kort og fraktes ut på åpent hav.
Slik begynner livet som slavearbeider på fiskebåt. Mennskerettighetsaktivisten Patima Tungpuchayakul har gjennom iherdig arbeid bidratt til at rundt 5000 slavearbeidere har unnsluppet det moderne slaveriet de var fanget i.

Dette er to av skjebnene vi møter i dokumentarfilmen "Ghost Fleet", som vises på Film fra Sør-festivalen i Oslo fredag og lørdag. Den dokumenterer at slavearbeid i høy grad eksisterer, selvom mange tror dette er avskaffet.

Moderne slaveri er et av verdens raskest voksende menneskerettighetsproblemer. Over 40 millioner mennesker er utsatt for moderne slaveri. Den verdensomspennende fiskerinæringen er en av de næringene som er hardest rammet.

I dokumentaren blir vi kjent med skjebnen til flere av dem som har vært forsvunnet på havet i årevis. De visste ikke hvor i verden de befant seg. Kun at det var et flytende helvete, der de ble tvunget til å jobbe gratis under umenneskelige forhold. Ofte i mange år. En var tvunget til å arbeide som slave i 25 år.

"Ghost Fleet" er laget av den amerikanske journalisten Shannon Service, som blant annet har jobbet for The Guardian, The New York Times og BBC. Ghost Fleet er hennes debutfilm.

Thrilleraktig dokumentar

Bistandsaktuelt har sett den thrilleraktige dokumentaren der vi følger den thailandske menneskerettighetsaktivisten Patima Tungpuchayakul og hennes medarbeidere. De har mektige fiender.

Men gir seg ikke i sin kamp for å avsløre slaveriets bakmenn og ikke minst spore opp og redde slavearbeidere ut av de illegale fiskeselskapenes klør.

Etter et iherdig oppsporingsarbeid greier Patimas team å finne og frigjøre folk. Hun finner flere i fiskeselskapenes eget grusomme fengsel i Indonesia. Slavearbeiderne stenges inne her om de har forsøkt å rømme eller om det er fare for rømning.

Ved hjelp av indonesiske myndigheter skaffer hun seg til slutt tilgang til fengslene. I 2014 krever nemlig indonesiske myndigheter at alle båter som fisker i deres farvann skal legge til kai, for at arbeidsforholdene skal undersøkes.

Et av de andre hovedoppdragene Patima hadde gitt seg er å finne slavearbeidere, som har klart å stikke av. De var spredd på ulike øyer i Idonesia - uten muligheter til å komme hjem. En hadde blitt sittende fast på Benjina Islands i 24 år. Familien hans hjemme i Thailand trodde han var død.

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Appen til værtjenesten Yr er allerede populært i mange afrikanske land. Nå skal Meteorologisk institutt (MET) bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Det er land som preges av store klimaendringer.
Bistandsaktuelt 06.12.2019
LEDER: 2019 har vært et år med mange meldinger om konflikter og kriser. Det har også vært en rekordår for den humanitære innsatsen i verden.
Bistandsaktuelt 06.12.2019
UTSYN: For 35 år siden kan en gigantisk julehit ha vært med på bidra til at et korrupt og undetrykkende regime ble sittende. Hva har vi lært av det?
Bistandsaktuelt 06.12.2019
Bygger sykehus for trafikk-ofrene
Bistandsaktuelt 06.12.2019
Skatt er nøkkelen for å gjera fattige land mindre avhengige av bistand. No pustar Norad nytt liv i Skatt for utvikling-programmet.
Bistandsaktuelt 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt