AddToAny

Slik ble yoga «allemannseie»

Slik ble yoga «allemannseie»
For hundre år siden var det ingen som gjorde yoga hovedsaklig av hensyn til helsen og fysisk velvære. I dag finner man yogainstruktører på alle større helsestudiokjeder. Hvordan gikk det til?
Yoga har uten tvil vært Indias mest vellykkete religionsprodukt for eksport i det 20. og 21. århundre. Dette produktet ble preget av en serie innovasjoner i det 19. og 20. århundre som er bakgrunnen for dets popularitet. Hva skjedde? Hvordan ble moderne gymnastikkyoga eller kroppsyoga til? Og hvordan ble Yogasutra den hellige teksten for gymnastikkyoga?

Yoga er navnet på et av hinduismens såkalte seks religiøse tankesystemer. Hvert av disse systemene bygger på en grunnlagstekst og en tradisjon med kommentartekster. For yoga-systemet er grunnlagsteksten Yogasutra. Teksten ble skrevet av en person på 400 tallet e.v.t. som kalte seg Patañjali og ble presentert som en forklaring av samkhyafilosofien. Han forente forestillinger fra samkhya-filosofi og buddhistisk meditasjonslære. Kanskje hadde Patañjali vært en buddhistmunk og fått opplæring i buddhistisk meditasjonsfilosofi og deretter sluttet seg til samkhya. Teksten ble etter noen hundre år delt i to tekster, Yogasutra og Vyasabhasya, men dette var opprinnelig en tekst, Patañjalayogasastra.

Teksten Yogasutra (uten kommentarteksten Vyasabhasya) har fått en særstilling i moderne yoga, som en hellig tekst. Det er derfor interessant at går vi tilbake til begynnelsen av 1800-tallet i India var det veldig få i India som var opptatt av denne teksten. Yoga som filosofisk tradisjon, altså Patañjala-yoga var da mest sannsynlig ikke lenger en levende tradisjon. De som ble kalt yogier i India på den tiden gjorde noe helt annet enn det Yogasutra beskrev. De

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

En universitetslektor fikk ikke forlenget sin stilling ved et amerikansk universitet etter å ha vist århundregamle bilder av profeten Muhammed i en kunsthistorietime. Årsaken var at en muslimsk student ble krenket.
Religioner.no 13.01.2023
Universitetslektor Erika LÃ3pez Prater viste studentene malerier av Muhammed. Fikk ikke fornyet kontrakt etter klage fra student.
Religioner.no 13.01.2023
Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.
Religioner.no 04.01.2023
NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 20.10.2022
Lars Alm innfører, noe merkelig, sin egen tolkningsregel, fjernt fra all islamsk teologi, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 08.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt