Kjøttbransjen
22.08.2019
- Som næring er vi helt og holdent avhengig av at kundene/forbrukerne har tillit til det vi driver med og det vi leverer. Norske svinebønder, med dårlige holdninger til sine dyr, truer denne tilliten, fastslår styreleder i KLF, Ståle Gausen.
NRK-dokumentaren tidligere i sommer, som avslørte svært kritikkverdige forhold blant enkelte norske svinebønder, har fått stor oppmerksomhet. Også i norsk kjøttindustri er reaksjonene sterke. I dette intervjuet er styreleder i Kjøttbransjens Landsforbund (KLF), Ståle Gausen, tydelig på at forbrukernes tillit til hele næringen har blitt satt på spill som følge av denne saken. Gausen er for øvrig også styreleder i Midt Norge Slakteri, et slakteri som også kom i fokus i NRK-filmen.
- Er du overrasket over avsløringene som kom i filmen?
- Jeg er mest overrasket og skuffet over holdningene som ble vist i filmen. Opptakene er gjort over en treårsperiode fra 2013 til 2016, og avsløringene som Mattilsynet gjorde i 2016 og 2017, ga oss noen negative signaler rundt dyrevelferden hos slaktegris. Med bakgrunn i dette, tok bransjen ansvar og etablerte Dyrevelferdsprogrammet for svin - som er et stort og bra løft for dyrevelferden. Og for å være tydelig: alle dyr skal behandles godt og med respekt. Noe annet skal og kan vi ikke akseptere.
- Hvor stor skade har denne saken gjort for norsk kjøttforedlingsindustri og norske slakterier?
- Selv om opptakene er noen år gam
Gå til mediet- Er du overrasket over avsløringene som kom i filmen?
- Jeg er mest overrasket og skuffet over holdningene som ble vist i filmen. Opptakene er gjort over en treårsperiode fra 2013 til 2016, og avsløringene som Mattilsynet gjorde i 2016 og 2017, ga oss noen negative signaler rundt dyrevelferden hos slaktegris. Med bakgrunn i dette, tok bransjen ansvar og etablerte Dyrevelferdsprogrammet for svin - som er et stort og bra løft for dyrevelferden. Og for å være tydelig: alle dyr skal behandles godt og med respekt. Noe annet skal og kan vi ikke akseptere.
- Hvor stor skade har denne saken gjort for norsk kjøttforedlingsindustri og norske slakterier?
- Selv om opptakene er noen år gam