AddToAny

Skolepenger for internasjonale studenter er en trussel for industriutviklingen

Regjeringen ønsker å innføre skolepenger for studenter utenfor EØS og Sveits. Dette er en trussel for kunnskapsutviklingen her til lands og rokker ved prinsippet om at utdanning skal være gratis, skriver Alida Johanne Domaas.
Hva har selskaper som Hydro, Yara, Jotun og Equinor til felles? Foruten at de er verdensledende innenfor sine fagfelt og bidrar til store summer til statskassen hvert eneste år, har de også et mangfold av arbeidstakere. Ikke nok med at disse selskapene har produksjon i over et tjuetalls land, men de har også en mangfoldig arbeidsstokk i Norge. Av de 130 nyutdannede Equinor ansatte i 2022 representerte disse 32 nasjonaliteter.

Industri Energi organiserer et stort antall medlemmer i flere industribedrifter og det vi har sett over lengre tid er at mange med høyere utdanning med utenlandsk bakgrunn ønsker å forbli i Norge etter endt utdanning. Og når vi spør om hvorfor de ønsker å bli: Fordi vi har et anstendig arbeidsliv, en trygg velferdsstat og fordi vi har en verdensledende industri som stadig er i utvikling.

En

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt