AddToAny

Skeive liv finner veien til museet

Skeive liv finner veien til museet
Å lære om hvordan grensene for akseptabel seksualitet er satt og forhandlet gjennom historien, er vesentlig for å forstå fortiden, men også vår egen tid, mener Tone Hellesund.
- Det å sette grenser mellom mannlig og kvinnelig og mellom «normal» og «syk» seksualitet har stått helt sentralt i kulturen vår. Alle har måttet forholde seg til og forhandle om disse grensene, sier Tone Hellesund, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Hellesund var med på å starte opp Skeivt arkiv, som tar vare på og formidler LHBT-historie. Hun var også en av initiativtakerne til seminaret Queering the museums - Making diversity visible, på Universitetet i Bergen tidligere i høst. Hun understreker verdien av at museene viser frem skeiv historie, også i Norge.

- Å formidle kunnskap om hvordan grensene for akseptabel seksualitet er satt, forhandlet frem og overskredet opp gjennom historien, er helt vesentlig for å forstå fortiden. Men det er også viktig for å forstå vår egen tid, sier hun.

Hvordan fortelle skeiv historie?

- Vi mangler rett og slett solide bevis på skeiv historie, sa Matt Cook, professor i historie fra Birkbeck University of London og en av innlederne på seminaret.

Han har skrevet om homoseksuell kultur i London på 1800- og 1900-tallet og om skeivt hjemmeliv i 1900-tallets London.

- Skeive liv og erfaringer har også vært en del av bygdas historie, av sjøfartens historie, av kunsthistorien og av den samiske historien.

- Når vi viser frem skeiv historie i museet baserer vi oss på i større grad enn tradisjonell historie på anekdoter, omtrentligheter og antakelser, fortalte han.

Noe som blant annet skyldes at de som hadde et kjærlighetsforhold til en av samme kjønn i ble tvunget til å holde det hemmelig fordi det var forbudt.

I 2017 markerte England at det var 50 år siden homofili ble delvis avkriminalisert. I den forbindelse lagde Cook en LHBTI-guide for den britiske kulturminneforeningen National Trust.

Den løftet frem historier om menn og kvinner som utfordret konvensjonelle forestillinger om kjønn og seksualitet, og viste hvordan dette formet omgivelsene de bodde i.

Blant de mest kjente personen som ble løftet frem i jubileet i Storbrittania var forfatteren Virginia Woolf. Hun var lykkelig gift med Leonard Woolf, men hadde i tillegg et kjærlighetsforhold til en annen kvinnelig forfatter, Vita Sackville-West. Hun skal ha inspirert Woolf til å

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt