Det var folkefest da 600 besøkende fra fjern og nær, med landbruksminister og fylkesmann i spissen, var med på åpningen av de nye fjøsene.
Etter tre år konkluderer de tre bøndene Tor Espen Helle, Stein Føreland Straume og Egil Åmlid med at de er fornøyd med fjøsene og drifta, men hvor blir det av penga? Skulle vi telle timer blir betalingen latterlig, sier de.
- Drifta går som planlagt. Fjøset er lyst og trivelig, med god logistikk. Det er lett å flytte dyr, og både dyrevelferd og arbeidsmiljø er godt. Men markedet svinger, og Nortura sier at prisene ikke går opp før sauelageret er borte, sier Egil Åmlid (49).
- Jeg er også fornøyd. Fjøset er lyst og oversiktlig, med god lukt. Det var mye dårlig innemiljø i de gamle fjøsene. Men med alt som skjer, ikke minst på sosiale medier, kan man få noen tanker om at man ikke får solgt kjøttet. Jeg har tross alt satset fem millioner på fjøset, sier Tor Espen Helle (40), og legger til at ingen dyr har det så godt som sauer som beiter fritt fem måneder i året.
- Jeg er også fornøyd med satsinga, og har fått en grei arbeidsplass med varierende oppgaver. Men økonomien henger ikke med. Jeg fikk utarbeidet driftsplan i 2013 med pris på bortimot 60 kr per kg i 2018. Lammeprisen er betraktelig lavere enn prognosen, og det merkes veldig godt. Vi bygde for det vi ventet, med en sikkerhetsmargin, sier Stein Føreland Straume (42).
Ville endret noeDe tre fjøsene har en samlet kostnadsramme på 14,5 millioner, og alle ble bygd med god egeninnsats. Men ville de gjort noe annerledes hvis de skulle bygd nytt i dag?
- Jeg rev ikke fjøset fra 2003, det var så nytt at jeg bygde inntil. Men det ble dyrt, så jeg burde ha fjernet alt gammelt og bygd nytt frittstående. Jeg fikk dratt u