AddToAny

Samarbeider om brannberedskap

HALDEN: Når brannvesenet i Halden og Aremark trenger ekstra ressurser for å slukke en skogbrann, tilkaller de folk fra skogbrannreserven. De fleste av dem som er med i denne ordninga, har tilknytning til en gård.
Jeg vil gjerne være med å bidra og synes det er viktig at brannberedskapen er god, sier Magnus Hov. Han er gårdbruker og skogeier. Hjemme på gården har han 20 ammekyr med kalver. I tillegg til gras produserer han også korn.
Magnus har vært med i skogbrannreserven i Halden siden 2005. Han sier skogområdene i kommunen har stor verdi, ikke bare på grunn av tømmeret, men også for alle som bruker skogen til friluftsliv og jakt.
Vi treffer Magnus hjemme på gården en dag i begynnelsen av mai. Natta før har han tatt imot en kalv. På gårdsplassen står gjødselvogna koblet til traktoren.

125 MENN OG KVINNER
Gjødselvognene til bønd skogbrannberedskapen.
ene i Halden er en del av - I fjor ga en del bønder oss beskjed om at de hadde satt gjødselvognene sine klare med vann, etter at de var ferdige med å spre møkk. De sendte oss ei liste med telefonnumrene til eierne og størrelse på tankene, forteller brannsjef Ole Christian Torgalsbøen.
Han og kollegene på brannstasjonen i Halden har også det faglige ansvaret for brannvesenet i nabokommunen Aremark, der det er et deltidskorps på 16 brannmenn. På brannstasjonen i Halden er det til sammen 40 ansatte, inkludert vikarer.
Mens dagens skogbrannreserve i Halden består av 100 mann og noen kvinner, fordelt på fire tropper, består skogbrannreserven i Aremark av én tropp med 25 personer.
- Samfunnsøkonomisk er dette en veldig bra løsning. Skogbrannreserven er en enorm ressurs når det gjelder innsatsvilje og arbeidskapasitet. De har ATV-er, traktorer og gjødselvogner. Når bøndene og grunneierne er med og bistår, får vi som brannvesen disponere ressurser som vi ellers bare kunne ha drømt om, sier Ole Christian.

- AVGJØRENDE HJELP
For to år siden ble Magnus tilkalt til en skogbrann i nærheten av Bakke rehabiliteringssenter.
- Brannen var ikke så stor, men den var i et kupert og vanskelig tilgjengelig område med høy skog, og der spredningsfaren var enorm. Så vidt jeg husker, var det vind som kom i kast. Det var ikke mulig å komme opp til brannstedet med vår terrenggående brannbil. Vi hadde forsøkt å få inn en sekshjuling med en tilhenger med en 1 000liter, men veien var såpass bratt og kronglete at variatoren på sekshjulingen brant opp. En annen bonde hadde kjørt opp hele veien til brannstedet med sin traktor og tittet, forteller Ole Christian.
- Hans vurdering var at det kunne gå, så jeg stolte på ham. Det var utfordrende å kjøre opp, men det gikk akkurat, sier Magnus.
- Det at Magnus kom med ti kubikkmeter vann, var veldig avgjørende. Den gangen var ikke vogna til Magnus modifisert til å kunne kobles på våre slanger. Derfor måtte vi ha ei pumpe stående oppe på den. Nå er vogna modifisert, slik at vi kan koble våre slanger rett på vogna via standard brannkupling. Vi har betalt for arbeidet og materiellet. Hvis vi får en ny skogbrann der oppe, blir han ringt etter, sier Ole Christian.

TØRKESOMMEREN 2018
Tørkesommeren 201
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bestillingsløsninga for fjøskort er nå flyttet fra Tines medlemssider og over til «Min side» på Genos nettside. Her kan du endre bestillingsmåned, antall sett eller avbestille.
Norsk Landbruk 19.09.2024
- Gjeninnføringa av Harmoni Verpehonnør gjør at vi kan tilpasse fôringsregimet til de endringene vi opplever hos dagens hybrider, skriver Norgesfôr på sine sider.
Norsk Landbruk 19.09.2024
En ny rapport hevder at melk, egg og kjøtt fra klonede dyr, snart kan bli tilgjengelig i Canada, uten at forbrukerne vet det. Dr.
Norsk Landbruk 19.09.2024
Norsvins storsatsing, Delta Norge, er i gang. Nå er de første rånene satt inn i rånetest, og én av de to nye dyrebilene er i drift.
Norsk Landbruk 19.09.2024
For første gang på åtte år har det vært en liten økning i antall slaktede griser i Tyskland. I løpet av de første seks månedene av 2024 ble 21,9 millioner griser slaktet i svineland nummer to i EU.
Norsk Landbruk 19.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt