AddToAny

- Må få kontroll på kjedemakta

Bjørn Gimming innledet sin årsmøtetale med å lange ut mot Reitan-sjefen og behovet av å få kontroll på kjedemakta.
- Noen prøver å fremstille det norske matsystemet som mislykket. Det er jeg uenig i. Men alt kan forbedres, og det skal nå foretas en gjennomgang etter at Stortinget ba regjeringa om dette i forbindelse med behandlingen av St.11, sa Gimming.

Total avsporing
- Vi produserer sunn og trygg mat i Norge og vi skal produsere mer i åra som kommer. Hva er det egentlig vi kan produsere av mat her i landet? Å tro at vi skal endre matproduksjonen i retning av matvarer vi ikke har grunnlag for å produsere blir en total avsporing.
Bondelagslederen understreket at landbrukets styrke er kunnskap om jorda, plantene, husdyra, været og klimaet her i landet.
- Vi har friske dyr, det er for mange land ingen selvfølge. Vi bruker også minst antibiotika sammenlignet med andre land, og mange tar også det som en selvfølge. Samtidig har forbrukeren tilgang på de varene de har lyst på året rundt. Sesongene blir mer og mer utvisket.
Gimming trakk frem at han for noen dager siden deltok i en debatt hos Reitangruppen.
- Der sa Reitan selv « Vi bestemmer hva folk skal spise, og til hvilken pris». Det understreker bare det vi har sagt i mange år at det i realiteten er tre innkjøpssjefer i tre dagligvarekjeder som bestemmer hva som skal stå på frokostbordet til folk rundt omkring i landet. Et tydeligere bevis for behovet av å få kontroll på kjedemakta kan knapt finnes, sa Gimming.

- Er til for bonden
Gimming trakk senere i talen frem at det er en utfordring å sikre at forbrukeren velger norsk mat i butikken.
- Forbruker er sjef, og det er vår oppgave og i størst mulig grad produsere det forbrukeren etterspør, til en pris forbruker er villig til å betale, sa bondelagslede
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

For å bistå norske bønder i et stadig mer utfordrende økonomisk landskap, lanserer vi Landbruksøkonomene, som aktivt skal dele kunnskap og råd om hvordan bønder kan ta mer informerte og lønnsomme valg.
Bondebladet 18.07.2024
Fagkoordinator korn i NLR, Harald Solberg, venter at totalproduksjonen i inneværende kornsesong vil ligge over snittet for de fem sesongene før 2023/24sesongen.
Bondebladet 18.07.2024
Fra 1. juli startet nytt gjødselår. Dette betyr oppdaterte priser, og gjødsla som bestilles fra denne datoen er til 2025-sesongen.
Bondebladet 18.07.2024
SIRI STANDAL og Thomas Eriksen i Ringsaker MDG har eit innlegg i GD den 7. juli der dei tek til ordet for ein fredeleg sameksistens mellom beitedyr og rovdyr.
Bondebladet 18.07.2024
Hagebønner, også kalt tørkebønner eller frøbønner, ble dyrket på Sørlandet i etterkrigstida. Kan vi gjenoppdage denne gamle tradisjonen i dag?
Bondebladet 18.07.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt