AddToAny

Sameie i fritidseiendom

Mange fritidseiendommer eies i sameie. For å forebygge konflikter mellom sameierne er det viktig å ha klare kjøreregler for fordeling av blant annet bruk av fritidseiendommen og ansvar for vedlikehold og oppussing. Sameieloven angir en rekke utgangspunkter, men det er likevel svært viktig å opprette en god sameieavtale.
... Vi skal her se nærmere på hva som er viktig å regulere i en sameieavtale mellom eierne. Hvordan et sameie oppstår
Sameie i fritidseiendom oppstår ofte gjennom arv. Det kan for eksempel skje ved at foreldre overfører hytta som forskudd på arv til barn eller barnebarn, eller ved at foreldregenerasjonen i testament har utpekt flere av sine livsarvinger som mottakere av hytta. Andre ganger foreligger det ikke testament, og flere livsarvinger arver da hele formuen - inkludert fritidseiendommen - sammen. Søsken eller venner kan også kjøpe en fritidseiendom sammen, og dermed selv danne et sameie.

Sameiebrøk
I en sameieavtale bør man for det første bli enige om sameiebrøk, altså hvor stor eierandel hver av eierne har. Sameiebrøken vil normalt være avgjørende for fordeling av både bruk og vedlikeholdsansvar.
Eier sameierne like store andeler av eiendommen, eller har man gjennom arv eller kjøpsavtale rett til ulike eierandeler?
Eksempelvis kan to søsken bli enige om å kjøpe hytte sammen, men der den ene av dem betaler ? av kjøpesummen og den andre betaler ?. Det er full avtalefrihet om eierbrøk, men det er vanlig at partenes innskudd gjenspeiles i sameiebrøken.
Også gjennom arv kan sameiebrøken bli ulik, for eksempel der familiehytta går i arv gjennom flere generasjoner. En kan for eksempel tenke seg at familiehytta ved første generasjonsskifte overtas av to søsken med en halvpart på hver. Hvis den ene av dem har to livsarvinger og den andre har tre, vil det ved neste generasjonsskifte oppstå et sameie der to eiere eier ¼ hver, mens tre eiere eier 1/6.

Fordeling av bruk
Noe av det viktigste er å bli enige om hvordan bruken skal fordeles.

Skal sameierne være sammen på hytta, eller skal man fordele bruken mellom seg?
Skal hver sameier ha faste perioder hvert år der man har rett til å ha hytta alene, eller skal ?
man rullere på dette fordi noen perioder av året er mer attraktive enn andre perioder? Det kan for eksempel være rimelig å rullere på bruken av hytta på fjellet i vinterferie og påskeferie, og det kan sie
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt