AddToAny

SAASTAD INN I FREMTIDEN RENDYRKER OPTOMETRIEN

Søsknene Cathrine og Alf André er tredje generasjon Saastad som driver optikerbutikk i Porsgrunn. I sommer fullførte de hver sin mastergrad. Det er noe de anbefaler flere optikere å gjøre. Men det er ikke på grunn av masterprosjektet.
De har begge tråkket i butikken til foreldrene fra barnsben av. Farfar kom fra Otta og startet opp bedriften i 1936, og som det var vanlig på den tiden og i flere tiår frem, var det kombinasjonsdrift av urmaker og optikertjenester.

På slutten av 1990-tallet tok bror og søster hver sin optikerutdannelse, Cathrine fullførte på Kongsberg i 2001, mens Alf André valgte å studere i Bradford i England, sammen med flere andre nordmenn.
De fremholder begge at det ikke var noe press om å bli optiker. Det falt seg naturlig. De har glede av å drive butikk, selv om det er en omfattende jobb. Optikerfaget synes de er spennende og utviklende.

I lyse og luftige lokaler midt i Porsgrunn tar de imot Optikeren og forteller om sitt engasjement både for det kliniske arbeidet og butikkdriften.

IMPULSER UTENFRA
- Utdanningen i England var på 1990-tallet var kanskje noe mer klinisk rettet enn i Norge og vi begynte tidlig med pasienter, sier Alf André.
På den tiden drev foreldrene to butikker i Porsgrunn, en i sentrum, og en på et kjøpesenter. I 2013 slo søskenparet seg sammen om å drive den ene butikken og rendyrke optometrien.
- I dag er det ingen sammenheng mellom ur og optikk lenger, og vi ville utvikle oss faglig og bli bedre i optometrien, sier Cathrine - mens Alf André skyter inn:
- Yrket har tatt en klinisk vending, bort fra salg og butikkdrift, men selv om vi nå har tatt mastergrad skal vi ikke glemme salget. Salg er gøy, og det er det vi lever av. Å finne en kvalitetsløsning, en god løsning som kunden er fornøyd med, det er tilfredsstillende. Å bare sitte på synsprøverommet fra 9-16 hver dag kan lett bli monotont.

SØSKENKRANGEL?
De beskriver seg som pot
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I kofferten til finansminister Siv Jensen lå en liten bombe. Statsbudsjettet forvalter enorme summer, og få hadde forutsatt at et kutt på en budsjettpost på 122 millioner kroner ville bli en av de dominerende diskusjonssakene de kommende dagene. Men slik ble det.
Optikeren 17.12.2019
Når dukket briller opp for første gang i Norge? Hvor befinner de eldste, bevarte brillene seg? Krogh Optikk har en stor brillesamling av gamle briller vi har fått se nærmere på.
Optikeren 17.12.2019
Optikeren 17.12.2019
Norges Optikerforbund utlyser kontaktlinsestipend på opptil kr. 15000 til forskning og videreutvikling av kontaktologien. Dette stipendet gjelder for hele år 2020.
Optikeren 17.12.2019
Er du spesialist uten å ha papirer på det? Det er fortsatt mange som enda ikke har sendt inn søknad om spesialistgodkjenning. Vi oppfordrer dere til å sende inn søknad nå. P.
Optikeren 17.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt