AddToAny

Ryper på gammelmåten

Ryper på gammelmåten
Ryper er en av våre mest eksklusive råvarer. Ryper er festmat. Verden forandrer seg, koketeknikker og metoder endres, men ikke rypemiddagen på julaften. Den må være som den alltid har vært, ryper i saus slik mor lærte oss.
DET SKAL SIES med en gang, det finnes andre måter å tilberede ryper på enn denne. Noen hevder, og jeg er ikke helt uenig, at å steke brystene for seg og koke kraft på resten gir mørere bryst. Om noen av fuglene skulle være gamle, seige eller ikke har hengt tilstrekkelig lenge vil det ikke merkes så godt når de er rosastekte. Men jobben, mener jeg, er like stor. Du må fremdeles koke på skrogene for å få en god saus, så fuglen må ribbes eller flås og innvoller tas ut. Dessuten går mer til spille - som lårene.
Far ville ha hele jerngryten på bordet. Rypa, delt i to, som holdt seg varm og saftig i sausen. En av mine søstre forsøkte seg noen år som vegetarianer, men rypesaus kunne hun spise! Vi sendte henne noen kalde blikk, hun var ikke den eneste som syntes at sausen var best. Alle syntes det, bortsett fra far som spiste ryper med begge hendene, gnagde beina, også de vi anså oss ferdige med, og rev og slet i de stakkars skrottene til det var bare beinpipene igjen.
Det er ikke noe hokuspokus med å lage ryper på denne måten, men som med alle råvarer er resultatet avhengig av utgangspunktet.

SOM MYE ANNEN moro begynner det med å kle av fuglen. Det er lurt å ribbe dem i vasken med litt vann i bunn av kummen, halvfrosne. Du tar dem ut av fryseren om morgenen og ribber dem etter jobb. Det er lurt å dele jobben over flere dager så blir det ikke så voldsomt. Ferdig ribbet kan de godt ligge et par døgn i kjøleskap før tilberedning. Å ribbe og preparere, ta ut innmaten osv. , gjør jegeren i vårt hus... Men så er det kokkas tur.
• Jeg vasker ikke ut
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt