AddToAny

Rolf (76) med varsku om seniorpolitikk i akademia: - Sløser med ressurser

Professor Rolf Rønning mener seniorpolitikken ved universiteter og høgskoler må forbedres betraktelig. Samtidig er det et premiss at ikke eldre må stå i veien for yngre, sier han.
Professor i sosialpolitikk, Rolf Rønning, mener at det offentlige kommer mye dårligere ut enn privat sektor når det kommer til å dra nytte av arbeidstakere som fortsatt ønsker å bidra etter at man har begynt å ta ut pensjon.

Han peker blant annet på at det offentlige pensjonssystemet gjør at man taper på å arbeide lenger enn til pensjonsalderen.

- Litt satt på spissen så er reglene for pensjonsbetaling slik at oppgavene ikke må være planlagt eller i et fag vedkommende kan fra før, sier Rønning, som er professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet (HINN).

- Det offentlige mister mange kloke hoder til det private næringslivet. Det er sløsing av ressurser, fortsetter 76-åringen.

- Må tørre å snu på det

Rønning er en av sju forskere som for tiden holder på med et seniorprosjekt i regi av Senter for seniorpolitikk.

Sammen med to forskere fra Høgskolen i Innlandet og fire forskere fra OsloMet forsker han på hva som er årsakene til at noen slutter å arbeide tidlig, mens andre fortsetter å arbeide lenge etter pensjonsalderen har inntruffet, om enn i redusert stilling.

Arbeidet skal resultere i en rapport som skal bli klar før jul, informerer Rønning overfor Khrono.

Les mer

Flere saker fra Khrono

En ekspertgruppe vurderer om det er for rigide krav for å bli universitet og ber om innspill fra universiteter og høgskoler.
Khrono 28.09.2022
Vi bør se på ph.d.-kandidatenes totale arbeidsbyrde, og vurdere om det er realistisk å innfri de forventningene vi har til dem på tre år.
Khrono 28.09.2022
Det norske opptakssystemet knaker i sammenføyningene. Det trengs investeringer på flere hundre millioner i nytt system, kommer det fram i ny rapport.
Khrono 28.09.2022
NTNU, NMBU, OsloMet og Forskingsrådet får alle stryk av Språkrådet. Noregs musikkhøgskole får skryt for «markant oppgang» i bruk av nynorsk.
Khrono 28.09.2022
Halvparten av studentene skal heretter ta en yrkesrettet masterutdanning, om den danske regjeringen får det som den vil.
Khrono 27.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt