AddToAny

Retten til å reparere

Har du lurt på hvorfor elektronikk, klær, møbler og andre ting går så fort i stykker, og hvorfor det er så vanskelig å reparere? Det kan være lys i enden av tunnelen. EU jobber nå med krav til at varer skal kunne fikses.
For noen tiår siden var det ikke langt til nærmeste reparatør, uansett hvor du bodde. Det var skomakere, systuer og tv-reparatører. Noen steder var de så heldige at de hadde smed. Når noe gikk i stykker, prøvde folk å reparere før de kjøpte noe nytt. Det finnes fortsatt reparatører, men det er ikke så vanlig å reparere som det en gang var. Det jobber Naturvernforbundet for å endre.
- Vi trenger politikere som tør å gå mot den miljøskadelige forbruksveksten. Å gjøre det enklere å ha tingene våre lenger er et sted å starte. I dag er det paradoksalt nok både enklere og ofte billigere å kjøpe nytt fremfor å få noe reparert. Retten til reparasjon er retten til en levelig klode, sier Martin Brandtzæg, avdelingsleder for natur, areal og forbruk i Naturvernforbundet.

Bare 25 prosent har reparert
En undersøkelse InFact gjorde for Restarters Norway i 2021 viser at kun hver fjerde nordmann har gått til reparatør de siste t
Gå til mediet

Flere saker fra Natur & miljø

Energikommisjonen viser til strømsparing som det viktigste tiltaket for å frigjøre energien Norge trenger. Stortingets energikomité krever bedre støtteordninger, og til høsten kommer regjeringen med en plan.
Natur & miljø 14.08.2023
Naturvernforbundet har dokumentert hundre hogster og inngrep i verdifulle skoger. - Dette er bare toppen av isfjellet, sier Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundets skogutvalg.
Natur & miljø 08.08.2023
Det finnes alternativer til gruvedumping, og det er planer om gruvedrift helt uten avfallsdeponi i Norge. - Vi trenger ikke å ødelegge flere fjorder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Natur & miljø 26.07.2023
Alt tyder på at norske fjorder blir ødelagt og skadd av gruveavfall, og det kan ta mange hundre år før bunnforholdene blir naturlige igjen. Likevel deponeres det millioner av tonn i sjøen årlig.
Natur & miljø 08.06.2023
Hvordan skal vi løse natur- og klimakrisen vi står oppe i?Naturvernforbundet mener at vi må lytte mer til samene, og oppretter eget samepolitisk råd.
Natur & miljø 02.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt