AddToAny

RAPPORTERING TIL NPR Snart i boks over hele landet

RAPPORTERING TIL NPR Snart i boks over hele landet
Helse Sør-Øst skal i løpet av året i gang med å rapportere stråledoser og aktivitet til NPR. Med det vil hele landet være i gang med dosemonitorering og rapportering av data innen medisinsk strålebruk.
Det vil si alle som leverer bildediagnostiske tjenester i offentlig regi, altså helseforetakene og private aktører som har avtale med det offentlige.
- Dette vil bidra til å gi et bedre og mer korrekt sammenligningsgrunnlag for den faktiske strålebruken innen medisinsk diagnostikk og behandling i Norge, sier radiograf Brede Randen til Hold Pusten.
Han er strålevernansvarlig radiograf ved Sykehuset Innlandets bildediagnostiske avdelinger i Hamar og Elverum, og han sitter i en arbeidsgruppe i Helse Sør-Øst som skal bidra til at rapporteringsløsningen skal bli så funksjonell som mulig.
- Jeg er opptatt av at radiografer skal bli representert i både utviklingen og bruken av denne løsningen, understeker Randen og utdyper:
- Det er viktig å ha med seg radiografene, fordi det er vi som kjenner til hele flyten i de ulike bildediagnostiske modalitetene og eventuelt hvorfor en stråledose er høy for en undersøkelse.
Samtidig legger han vekt på at dosemonitoreringen åpner opp for å gå aktørene, radiografer deriblant, etter i sømmene.
- Dette gjør at vi må gjøre vårt beste, og målet er også at en slik dosemonitorering skal øke kvaliteten på det vi gjør, understreker radiografen.

Siste frist
Rapporteringen er et krav som ble innlemmet i strålevernforskriften i 2017, og selve forskriftskravet trådte i kraft 1. januar 2020.
Kravet er at det må etableres systemer for dosemonitorering og at aktivitets- og dosedata skal rapporteres til Norsk pasientregister (NPR) som igjen leverer dataene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
- Helse Sør-Øst fikk innvilget midlertidig dispensasjon fra disse kravene i 2020, og denne dispensasjonen er nå forlenget ut 2021, sier fagdirektør ved DSA, Eva Friberg til Hold Pusten.
Hun presiserer at dispensasjonen omfatter kun rapportering av data for bildediagnostikk, bildeveiledet intervensjon og nukleærmedisin, da data fra stråleterapi rapporteres fortløpende til NPR også fra Helse Sør-Øst.
- Det er primært Helse Sør-Øst som ikke er kommet i gang med rapportering av data fra radiologi ennå, fortsetter hun.
- Hvilket har å gjøre med at de har vært i en vanskelig situasjon på grunn av at innføring av regionalt RIS/PACS-system
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Hei, jeg er fagradiograf ved Haukeland universitetssjukehus og har akkurat levert inn masteroppgave ved USN. Tidligere i år ble jeg valgt som nytt styremedlem i Radforum.
Hold Pusten 21.06.2021
Kortere ventetid og mer praktisk for pasientene, billigere for sykehuset. Det er noen av fordelene de høster i Linköping etter at de har åpnet en offentlig røntgenklinikk der folk er.
Hold Pusten 21.06.2021
Else-Gunn Fjell, Tone Aarberg og Kirsten Bolstad, alle ansatt ved Haukeland universitetssjukehus, tildeles Hold Pusten og NRFs fagartikkelpris for
Hold Pusten 21.06.2021
Når dette skrives, den 13. juni, er UNIO og medlemmene av Norsk Radiografforbund i streik ved helseforetakene på 10. dagen.
Hold Pusten 21.06.2021
VED TONE RISE I denne spalten presenterer vi smakebiter fra tidligere tider i Hold Pusten. De små snuttene forteller noe om NRF og Hold Pustens historie, noen av dem vitner dessuten om hvor fort tidene forandrer seg. Tenk for eksempel så ofte vi humrer av ting som slett ikke var lattervekkende for bare et par tiår siden!
Hold Pusten 21.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt