AddToAny

Ramadan - utfordring på flere vis

Ramadan - utfordring på flere vis
17. mai starter fastemåneden ramadan. Spesialist i allmennmedisin Nadim Latif er krystallklar overfor sine muslimske pasienter med diabetes: Bruker du insulin, faster du ikke. Og det er helt i orden.
Fastlegen i Legegruppen Manglerud i Oslo er selv muslim og lever derfor i henhold til de forordningene som Koranen gir om blant annet ramadan.
- Jeg er tydelig og klar. Til pasientene mine med type 1 fraråder jeg på det sterkeste å faste, og det samme gjelder de med type 2 som bruker insulin, uansett hvilken insulintype de bruker; korttidsvirkende eller langtidsvirkende. Det kan godt hende de kommer seg gjennom fastemåneden noenlunde greit, men det blir så mye ustabilitet i blodsukkeret, og det har så stor påvirkning på kroppen, at jeg i utgangspunktet fraråder det. Også de som bruker noen av type 2-medikamentene i tablettform, anbefaler jeg å droppe fasten, blant annet på grunn av faren for dehydrering. Jeg sier til dem at jeg tror ikke Allah vil straffe dem på noen som helst måte.
- Det er vel det springende punktet her: Hva Koranen faktisk sier?
- Ja, og der er jeg også klar og tydelig. Har du en kronisk sykdom som krever det av medisinske grunner, er du fritatt fra forpliktelsen om å faste. Det sier jeg som både muslim og lege, sier han.

«IKKE SYKE NOK»
Latifs foreldre flyttet til Norge fra Pakist
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetes

Har ditt lokal- eller fylkeslag fått nye tillitsvalgte etter årsmøtet? I så fall må du huske å sende inn navn på disse, slik at de får tilgang til «Min Side» og annen informasjon.
Diabetes 16.04.2018
I en jungel av kostholdsråd fra selvutnevnte kostholdseksperter, myndigheter, aviser og magasiner kan det virke komplisert å spise sunt. Men er det egentlig det?
Diabetes 16.04.2018
Stress virker inn på blodsukkeret mitt, uten tvil. Og ditt?
Diabetes 16.04.2018
I Norge setter vi insulin tilnærmet gratis. I USA koster insulinet så mye at for noen står det mellom å dø eller sette seg i bunnløs gjeld. Småbarnsfaren Alec døde.
Diabetes 16.04.2018
Professor Valdemar Grill ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim er blitt tildelt Knud Lundbeck Award.
Diabetes 16.04.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt