AddToAny

- Problematisk at politiets toppledelse ikke tar til motmæle

- I studien vår finner vi at politiets øverste ledelse ikke tar offentlig til motmæle mot alvorlige påstander om sosionomisering, infiltrasjon og tilbakehold av informasjon, skriver forsker Mariann Leirvik, ved NIBR og Oslo Met,
og Birgitte Ellefsen, førsteamanuensis ved Politihøgskolen.

Kommentator i Aftenposten, Therese Sollien, lurer på om forebygging og dialog er tilstrekkelig i politiets møter med ungdomskriminelle, i en kommentar publisert 26. oktober. Politikilder hun har snakket med har nemlig forklart henne at det må hardere virkemidler til. Hun konkluderer med at målet; «vanlige ungdommers» trygghet, helliger middelet; et mer autoritært politi.

Politifolkene som Sollien har snakket med «føler seg motarbeidet av politiledelsen, rettsvesenet og politikerne. Politiet som autoritetsfigurer er for lengst sosionomisert bort», hevder de.

Vi vet ikke hvem eller hvor mange Sollien har snakket med, men de er tydeligvis mange nok til at hun synes det er grunn til å hevde at «Politifolk føler seg maktesløse overfor en ledelse som er mer redd for at noen skal komme med anklager om at politiet bedriver rasisme, diskriminering og stigmatisering enn at de ikke utfører jobben de er satt til å gjøre: å trygge samfunnet».

Kriminologer og sosiologer

I forbindelse med en studie av idealer og praksis i politiets tilnærming til minoritetsungdom i utsatte boområder, har vi analysert drøye 4000 medieartikler som handler om politiets håndtering av kriminalitet blant ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn, som har blitt publisert i norske medier i perioden 2016-2019.

Solliens artikkel har mye til felles med artikler som har vært publisert på d

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Erik Nord, politisjef i Stor-Göteborg, tror ansatte på avdelingen har smittet hverandre.
Politiforum 26.05.2020
Pål Lønseth er en av søkerne til stillingen som Økokrim-sjef.
Politiforum 25.05.2020
I alvorlige saker hvor det er lite bevis, skjer det noen ganger at «troens overbevisning» får feste hos etterforskningsledelsen.
Politiforum 25.05.2020
Forfatterne poengterer viktigheten av at alle aktørene behersker det grunnleggende før en øver på store og komplekse scenarier.
Politiforum 23.05.2020
Norsk Luftfartsmuseum skal ta vare på Norges første politihelikopter for fremtiden.
Politiforum 22.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt