AddToAny

Politiledelse under pandemien: Fra kaos til kontroll

En ny studie har sett på hvordan det var å lede ansatte under koronapandemien.
I slutten av februar 2020 ble det første tilfellet av Covid-19 påvist i Norge. Kort tid etter erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) utbruddet som en pandemi. Pandemien endret også måten politiet jobbet på, og måten de kommer til å jobbe i fremtiden. Men hvordan var det å lede ansatte på hjemmekontor, og ikke minst, hvordan påvirket pandemien lederrollen?

Det har førsteamanuensis Rune Glomseth ved Politihøgskolen (PHS) forsøkt å finne svar på i en ny studie.

- Jeg skjønte at pandemien ville gi noen utfordringer og rammevilkår som stilte store krav både til politiet som organisasjon, til ledere og til ledelsespraksisen deres. Jeg tenkte at her var det langvarig kriseledelse og medfølgende utfordringer. I begynnelsen av 2021 leste jeg en forskningsartikkel fra utlandet hvor spørsmålet «hva lærte du av 2020?» ble reist. Det inspirerte meg til å begynne med studien, forteller han.

Glomseth satte seg som mål å finne ut helt konkret hvilke ledelsesutfordringer politilederne opplevde, hva slags ledelsestiltak de satte i verk, og hvilke erfaringer de så langt hadde gjort seg under pandemien.

Med dette som bakgrunn, fikk han 51 politiledere fra hele landet til å besvare tre forskningsspørsmål, i tillegg til et samlet svar fra ledergruppen i Oslo politidistrikt (se faktaboks for studiens konklusjoner).

- Jeg er faglig nysgjerrig, og så klart potensialet for læring her, både for meg selv, men også for politiledere og politiet som organisasjon. Under pandemien ble åpenbart utfordringene skrudd til mange knepp og de måtte finne ut av det. Det ble etablerert praksiser som er gunstige og effektive, og som de kan ta med seg videre i en normalsituasjon i hverdagsledelse, fortsetter han.

Polititjenester og smittevern

Det første spørsmålet politilederne ble bedt om å svare på var hva de viktigste ledelsesmesside utfordringene de opplevde under pandemien.

- Den overordnede utfordringen for politiledere var å løse samfunnsoppdraget gjennom løpende produksjon, daglig oppgaveløsning og ivaretakelse av medarbeidere, og balansere det opp mot smittevern, forteller Glomseth.

Andre utfordringer handlet om krevende ledelsesmessige situasjoner, hvor man måtte forsøke å tilpasse seg de nye kravene som pandemien stilte på mange områder.

- Det var utfordringer knyttet til å håndtere et nytt og til dels inngripende lovverk. Over natten skulle våre ansatte håndheve

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Lektor Ivar K. Lunde ved Nord Universitet mener det er behov for mer øvelse på strategisk nivå. - De som trenger øving mest, øver minst, mens de som trenger det minst, øver mest, sier han.
Politiforum 28.06.2022
Politifolk utsettes tidvis for både vold og trusler. En rekke faktorer spiller inn med tanke på hvordan den som blir utsatt for slikt reagerer, men reaksjonene kan komme senere enn mange tror.
Politiforum 27.06.2022
Martin Dahl Myrberg ved PHS i Stavern mottok prisen for beste politistudent. Han mener det viktigste er å ha en balanse mellom skolearbeid og fritid.
Politiforum 27.06.2022
Da Hanne-Regine og kjæresten ble slått ned, møtte de en politikvinne som var tydelig på at dette var hatkrim, og måtte anmeldes. Politidirektør Benedicte Bjørnland håper alle føler seg trygge til å anmelde dersom de opplever hatkriminalitet.
Politiforum 26.06.2022
At det opprettes et varslingsombud kun for politiet, sier noe om alvoret. Det er et kraftig signal som etaten må ta på alvor.
Politiforum 24.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt