AddToAny

Pengebegjær har gjort ANC-ledere til Putins venner

Hvorfor har ikke regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina? Og hvorfor anløp et russisk skip en marinebase i Sør-Afrika i desember i fjor? Her er noen mulige forklaringer.
Journalist Publisert onsdag - 11:25 Del på e-post

Det er over 30 år siden Russland var kommunistisk og Sør-Afrikas regjeringsparti Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) var revolusjonært. Vennskapet mellom Putin-regimet og deler av makteliten i Sør-Afrika dreier seg om penger.

Forklaringen på at ANC ikke har tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina, og at Ramaphosa-regjeringen ikke vil arrestere Putin dersom han besøker Sør-Afrika i høst, har i hovedsak dreiet seg om tre forhold:

Sovjetunionens mangeårig støtte til den sørafrikanske frigjøringskampen og ANC med både utdanning, våpen og trening - og en viss takknemlighetsgjeld. At Ukraina også var en del av Sovjet, og at USAs bank-sanksjoner var en viktig spiker i apartheid-kisten er glemt.

Sør-Afrikas ønske om å framstå som alliansefri. De velger å definere konflikten som mellom Nato/USA og Russland, og ikke som et brudd på internasjonal rett, skriver Jackie Celliers i den sørafrikanske tankesmien Institute for Strategic Studies.

Sør-Afrika ble invitert av Russland, India, Brasil og Kina med i BRICS-samarbeidet, noe landet betraktet som både smigrende og viktig politisk og økonomisk.

Alt dette er bare en del av forklaringen. Felles for begge landene er makteliter som er opptatt av selvberikelse, privilegier og å sikre egne maktposisjoner.

Partistøtte

Regjeringspartiet ANC var i 2020/21 nær konkurs. Det var på denne tida navnet Viktor Vekselberg begynte å bli hvisket i ANCs korridorer. Et forretningsamarbeid med den russiske gruvemilliardæren, samt rikingens direkte gavestøtte bidro til å berge partiets økonomi.

Oligarken Vekselberg har siden 2018 vært på USAs sanksjonsliste, og er en nær alliert av president Putin. I desember i fjor dekket Vekselbergs selskap United Manganese Kalahari (UMK) en god del av utgiftene til ANCs landsmøte med flere hundre deltagere.

En ny lov i Sør-Afrika krever at partiene oppgir hvor de får penger fra.

Vekselberg er deleier (49%) i en lønnsom mangangruve i Sør-Afrikas Nord-Kapp-område. Partneren i gruven er Chancellor House (CH), investeringsselskapet til ANC.

Profitten fra gruven har gjort det mulig for ANC å kvitte seg med store deler av sin gjeld, ifølge Africa Confidential. Dette er viktig for partiet ettersom det er parlamentsvalg i april 2024. ANC vil måtte jobbe hardt for å beholde mer enn 50 prosent av plassene i parlamentet og provinsforsamlingene. Det går mot ANCs dårligste valg siden «frihetsvalget» i 1994, mener observatører.

Russisk atomkraft

Russland har i mange år presset på for å få Sør-Afrika til å bygge nye atomkraftverk. Dette

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt