AddToAny

Pallekarmen - Opplæring i bondekunnskap

Pallekarmen - Opplæring i bondekunnskap
Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
VI FÅR IKKE sprekker på fingertuppen av å kjøpe mat i butikk, men kjenner heller ikke mestring og lykke. Livet blir flatt når det reduseres til tasting på en skjerm. Vi trenger noe levende i hendene, en neve jord, et frø, en selvdyrket reddik. Her ligger noe av forklaringen på dyrkeinteressen. Men den går dypere, og korona-våren kan ha forsterket et påtrengende spørsmål: Er vi alltid sikret mat på bordet?
Hamstring av hermetikk og lagerhaller med havregryn hjelper lite dersom havreåkeren legges under asfalt og kua står i en fabrikk i et annet land. Vi er blitt skeptiske til innpakket, prosessert, langreist og ugjenkjennelig mat. Noen drømmer om kunstig fabrikk-kjøtt og mat uten landbruk. Det betyr enda mer fremmedgjort mat. Langreiste systemer er sårbare.
For et par generasjoner siden hadde alle gardsbruk og hager en potetåker. Folk flest hadde potetkjeller, kunnskap i hodet og hendene og visste at åkeren måtte flyttes fra år til år. De hadde dyrkekompetanse. Kan vi ta denne kompetansen tilbake, også i byer som domineres av grå betong?

MATSIKKERHET HANDLER ikke først og fremst om effektiv trailertransport, men om å ha såkorn og frøekte frø. Vi bybønder kan lære av bønder og gartnere som dyrker på naturens premisser, uten ensidige monokulturer og en palett av sprøytemidler. Det er ingen motsetning mellom bybønder og andre bønder, tvert imot. Vi kan bli hverandres beste venner og allierte og lære av hverandre.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt