AddToAny

PÅ VEI TILBAKE

PÅ VEI TILBAKE
Koronapandemien har vært en hard nøtt for fotterapeuter i Latin-Amerika. Med store smittetall og strenge tiltak har det vært vanskelig for dem å jobbe. Nå er riktignok arbeidet og pasientene på vei tilbake.
- Vi måtte stenge helt i fire måneder etter at pandemien brøt løs i mars i fjor, sier Juan Luis Madrigal.
Han er fotterapeut og har sin egen klinikk, Podologos Madrigal, i Monterrey nord i Mexico og er leder i Foreningen for fotterapeuter i Latin-Amerika, FEPOAL.
- Regler og tiltak forandrer seg noe fra land til land og også innad i landene. Men for alle oss fotterapeuter har det vært en komplisert tid etter at pandemien kom, og jeg kjenner flere som har blitt stående uten eller med lite jobb - og som har måttet selge bilen eller eiendommer for å få endene til å møtes, fortsetter han.
Selv jobber han ved sykehuset Metropolitan i Monterrey, i tillegg til at han har sin egen klinikk.
- Jeg har vært heldig som har hatt jobben ved sykehuset i tillegg, fordi den gjorde at jeg hadde noen inntekter i de verste månedene, sier Juan Luis.
Men de fleste fotterapeuter i Latin-Amerika har ikke hatt det samme hellet.
- For hele 90 prosent av fotterapeutene i regionen arbeider utelukkende for seg selv, og de har ikke hatt noen form for støtte selv om de har blitt hardt rammet av pandemien, understreker leder i de latinamerikanske fotterapeutenes forening.

Dro hjem til folk
Blant fotterapeutene som har sin egen geskjeft er Cesar Garrido. Sammen med søsteren, Ingrid Garrido, har han bygd opp klinikken, Podologos Chile, i Santiago med 20 ansatte fotterapeuter.
- Lokalene våre var lukket i fem måneder som følge av pandemien, forteller Cesar og legger til at pandemien har rammet landet hardt og at ulike byer kontinuerlig har blitt stengt ned i perioder.
- Men vi har hatt mulighet til å dra til hjem til folk for å gi dem fotterapitjenester, fortsetter han.
Dette ble riktignok begrenset av at både pasienter og ansatte var redde for smitte.
- I de første månedene var det kun fem av fotterapeutene våre som jobbet på denne måten, avklarer Cesar.
Etter hvert som de kunne åpne lokalene, begynte de andre fotterapeutene også å arbeide igjen.
- Vi har heldigvis ikke trengt å si opp noen. Men for å holde hjulene i gang, så har vi måtte ta opp banklån, sier Ingrid.
For de har ikke hatt noe støtte fra staten. - Men nå har det akkurat blitt besluttet fra myndighetenes side at de fotterapeutene som er hardest rammet, skal få støtte fra staten. Dette kom veldig sent, men det er godt at det kommer, sier hun.
Når det gjelder å få økonomisk støtte fra staten, så blir med dette fotterapeutene i Chile et unntak i forhold til kollegaene i resten av Latin-Amerika, hvor bevilgninger på grunn av pandemien glimrer med sitt fravær.

Utfordring å få pasientene til å komme
I Colomb
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Vernepleierforbundet i Delta er et ganske nytt forbund, opprettet i april 2015. De var tidligere en del av det som den gang het Helsefagarbeiderne i Delta, men valgte å trekke seg ut for å spisse kompetansen. Dette har vært vellykket for begge forbundene.
Fotterapeuten 15.03.2024
Administrerende direktør i Delta, Gisle Salem, er glad for å ha Fotterapeutforbundet med på laget. Det gir en viktig helhet. Deltas medlemmer jobber per i dag i yrker som omfatter alt fra fødsel til død - og alt fra hodet til føtter.
Fotterapeuten 15.03.2024
Det er liten tvil om at det er bedre å være 100 000 enn 1 000 om man skal få gjennomslag for sine kampsaker. Derfor er det viktig for Fotterapeutforbundet å være med i Delta. Samtidig er det viktig for Delta å ha Fotterapeutforbundet som medlem. Det gir både bredde og styrke.
Fotterapeuten 15.03.2024
Med nær 15 000 medlemmer er Helsefagarbeiderforbundet den største yrkesorganisasjonen i Delta. Leder i forbundet, Jette Dyrnes, reiser mye rundt for å snakke med medlemmene. Da er hun også flink til å framsnakke viktigheten av fotterapeutenes rolle.
Fotterapeuten 15.03.2024
Leder av Helsesekretærforbundet, Gro Bengtson, har alltid elsket jobben sin. Hun ble leder for å kunne bidra med å jobbe for utvikling og anerkjennelse av yrket. Ikke minst står synliggjøring høyt på agendaen.
Fotterapeuten 15.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt