AddToAny

På valg 2023

NTFs representantskap skal velge nytt hovedstyre i slutten av november. Tidende har spurt de aktuelle kandidatene om hva de ser som hovedutfordringer og hva de eventuelt vil prioritere i sitt arbeid som øverste tillitsvalgte i NTF.
NTFs hovedstyre teller i dag ni medlemmer, og er foreslått redusert til syv. Hvorvidt antallet hovedstyremedlemmer skal reduseres fra og med kommende periode bestemmes av NTFs representantskap 2023, før hovedstyremedlemmene velges.
Valgkomiteen er kommet med to innstillinger. Her presenterer vi kandidatene i innstillingen som er laget for et hovedstyre med ni medlemmer.
To hovedstyremedlemmer er allerede valgt av henholdsvis Sentralt forhandlingsutvalg (SF) og Sentralt næringsutvalg (SNU).
NTFs representantskapsmøte, som skal velge ytterligere fem eller syv hovedstyremedlemmer, finner sted på Gardermoen 24.-25. november.
Alder: 54 år Utdanning: Cand. odont. UiO 1997. Spesialist oral kirurgi og oral medisin, UiO 2005. PhD UiO, 2015, Linjelederutdanning 2020 og HMS 40-kurs 2020.
Praksis: Privat praksis, Halden og Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) i Østfold, Fredrikstad 1997-1998. DOT Troms, Sjøvegan 1998. Privat praksis Oslo, 1999-2000. Instruktørtannlege UiO 1999-2005. Universitetslektor UiO 2006-2015. Privat spesialistpraksis Drammen 2003-2020. Forsvarets sanitet fra august 2015-. Leder spesialistutdanningen i oral kirurgi og oral medisin, UiO 2016-2019. Førsteamanuensis, IKO, UiO, 2016-. Spesialisttannlege ved ØNH/kjevekirurgi, Vestre Viken HF, Drammen sykehus 2016-2021. Sjef for Institutt for militær epidemiologi og for Forsvarets helseregister 2021- Foreningserfaring: Styremedlem Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin 2008-2010. Leder Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin (NFOKOM) 2010-2016.
Nestleder NFOKOM 2016-. Styremedlem ITI Norge/Sverige 2012-2016.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?
-NTF og medlemmene har i mange år ønsket munnen tilbake i kroppen. Nå er det mange faktorer som peker i den retningen. Norge har skrevet under på at munnhelse skal være en integrert del av helse, og man kommer dermed ikke utenom at den helhetlige tannhelsetjenesten, offentlig og privat, må få mer samhandling og en eller annen form for integrering med resten av helse- og omsorgstjenesten. Dermed vil den kommende NOU om fremtidens tannhelsetjeneste være den absolutt største utfordringen for NTF i tiden fremover. Den er ferdig i juni neste år. Det betyr at vi frem til da skal påvirke utvalget til det beste for våre pasienter og dermed våre medlemmer, at vi skal agere når høringen kommer, og at vi skal være en tydelig stemme frem mot stortingsvalget 2025. Jeg er ikke sikker på hvor store endringer det blir, men jeg er sikker på at det blir endringer. Så må NTF være der for medlemmene sine slik at dette blir gode endringer. Samtidig med at utvalget arbeider skjer det endringer i tannhelsetjenesten som er drevet av markedsendringer og av politikere. Det utfordrer NTF som foreningen for alle tannleger. Det er viktigere enn noensinne at vi står samlet. Det er jeg sikker på at vi skal håndtere.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende to- eller treårsperiode?
- NTF må selvsagt håndtere den største utfordringen som nevnt over. Det betyr at vi skal være en tydelig stemme i det politiske ordskiftet, at vi skal dokumentere, forklare og fremvise de gode løsningene for god munnhelse i Norge. Det betyr også at vi må være fremoverlent og på noen områder selv drive prosessen mot en bedre tjeneste. Vi har i forrige periode pekt på spesifikke grupper i samfunnet som ikke har fått de rettighetene de burde ha hatt. Det skal vi fortsette med. Vi må være en forening som blir regnet med i samfunnet, av styresmaktene og av medlemmene. Vi må sørge for at munnhelse alltid er med når helse skal diskuteres. Vi må også sørge for at medlemmene har det bra på jobb, at rettighetene deres ivaretas og at de får den støtten de trenger av NTF. Vi må gi medlemmene muligheter til å utvikle seg og etterutdanne seg. Vi må gi dem gode medlemstilbud på viktige ting i livet som finans og forsikring, og vi må gi dem støtteordninger når livet er mer utfordrende enn man ønsker. Det blir viktig at medlemmer som eier, leier og er ansatt, uavhengig om det er i fylkeskommunen eller i privat sektor, får og opplever at de får den støtten de trenger der de er. Så vil jeg spesielt trekke frem universitetene og de som arbeider der. Det blir ingen god tannhelsetjeneste, uansett hvordan den nå blir, dersom vi ikke får utdannet gode tannleger. Vi trenger gode lærere og vi trenger gode forskere som kan drive faget vårt videre. NTF må jobbe spesielt for at rammevilkårene for de universitetsansatte bedres.
- Hvilke(t) område(r) i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?
- Jeg stiller til valg som president. Da har jeg ansvaret for at hele arbeidsprogrammet som representantskapet har bestemt blir svart ut. Jeg vil derfor ikke peke på en bestemt del. Det som er viktig for representantskapet er viktig for meg.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?
- Jeg stiller til gjenvalg som president og kjenner at dette er noe jeg virkelig ønsker å bruke tid og krefter på. Jeg kjenner på et stadig større engasjement, mer energi, og en stadig større forståelse for hvor utfordringene ligger. Jeg er blitt mer frimodig overfor de som sitter med makten til å gjøre noe, og jeg ønsker å strekke meg stadig lenger til det beste for både våre pasienter og for våre tannleger. Jeg er blitt god på å se hva jeg ikke kan, og hva jeg ikke er så god på. Jeg er god på å skape allianser og godt samarbeidsklima, og jeg tror jeg er god på å gjøre andre gode. Jeg har stor tillit til kunnskapen hos våre medlemmer, hos våre sekretariatsansatte, våre tillitsvalgte, og hos våre samarbeidspartnere. Jeg er blitt en god lytter og vil svært gjerne høre på gode råd. Jeg håper mange vil komme med råd i neste periode hvis jeg får fornyet tillit til å representere alle medlemmene i NTF. Jeg har skikkelig lyst til dette!

Alder: 54 år Utdanning: Cand.odont. Universitetet i Bergen (UiB) 1995. Praksis: Praksiseier i Sandnes 1998- Foreningserfaring: Verneombud i Sandnes tannhelsedistrikt 1997-1998, medlem PTL-styret 1998-1999. Leder PTL Rogaland 1999-2001. Nestleder i Rogaland Tannlegeforening 2001-2002. Leder Landsmøtekomiteen (Stavanger) 2006, 2002-2007. Nestleder i Rogaland Tannlegeforening 2007-2009. Leder i Rogaland TF 2009-2011. Vara til NTFs hovedstyre 2010-2015. Leder i SNU 2015-2021. Styremedlem i Akademikerne Næring 2017-2021.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?
- Tannhelseutvalget leverer sin rapport om åtte måneder. I etterkant av det er det sannsynlig at regjeringen vil legge frem forslag til endringer i tannhelsetjenesten. Det vil være svært viktig for NTF å sørge for at endringer vil være positive for både pasienter, tannleger og samfunnet. Jeg ser for meg at den oppgaven vi står foran her blir stor og krevende, og at dette blir det aller viktigste i årene som kommer.
Skal vi ha håp om å bli hørt så må vi som forening stå samlet. Det blir derfor også viktig at våre medlemmer føler seg hørt og ivaretatt av NTF.
I tillegg må vi fortsette å levere kurstilbud til våre medlemmer. Livslang læring er viktig for alle, også tannleger.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende to- eller treårsperiode?
- Vi må fortsette å være premissleverandør i tannhelsepolitiske saker. Det er viktig å jobbe langsiktig pg målrettet med påvirkningsarbeid innenfor tannhelse, slik at vi kan få best mulig tannhelse (og dermed helse) til befolkningen. I kommende periode vil dette være særdeles viktig, som nevnt på forrige spørsmål.
Kurstilbudet vi leverer må videreutvikles, og medlemssystemet forbedres.
Så må vi alle bidra til å bedre miljøet. NTF må derfor gjøre en jobb innenfor «green dentistry», slik at det blir lettere for alle våre medlemmer å ta gode valg for både pasienter, klinikker og miljøet.

- Hvilke(t) område(r) i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?
- Hele arbeidsprogrammet er viktig, og som visepresident skal jeg selvfølgelig jobbe aktivt for alle punktene.
Når det er sagt så er det klart enkelte punkter som jeg er mer engasjert i:
- å styrke tillitsvalgtrollen og tillitsvalgtopplæringen slik at det er attraktivt for medlemmene å være tillitsvalgt - å fronte tannlegers interesser overfor politiske miljøer, myndigheter og fagmiljøer - å ivareta tannlegers interesser i yrkes- og arbeidslivsrelaterte spørsmål - å ivarte den faglige autonomien til assistenttannleger og ansatte tannleger i
Gå til mediet

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

Om Folkehelseinstituttet har rett, vil mange av våre medlemmer erfare at hjelpersonellet melder om fravær utover vinteren.
NTFs medlemsrådgivere i jus og arbeidsliv tilbyr kurs og foredrag til NTFs lokalforeninger - velg mellom fysisk og digital deltakelse.
ELIN KVÆRNØ, ADVOKAT OG LEDER AV NTFS AVDELING FOR JUS OG ARBEIDSLIV
Fylkeskommuner, kommuner og statlige virksomheter har et sørge for-ansvar for at befolkingen tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester.
2.-4. november gikk NTFs landsmøte og Nordental av stabelen i NOVA Spektrum på Lillestrøm, med tre dager fylt med debatter, foredrag, faglige nyheter, gode tilbud og ikke minst veldig hyggelig samvær med kollegaer og resten av dentalbransjen.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt